Sever Austrálie sledoval úplné zatmění Slunce

Vývoj zatmění Slunce, ilustrační foto

Vývoj zatmění Slunce, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Obyvatelé severní Austrálie a také desítky tisíc turistů sledovali ve středu večer (SEČ) zhruba dvouminutové úplné zatmění Slunce. Do státu Queensland se na festival oslavující tento astronomický jev sjelo na 10 tisíc lidí. Díky živému přenosu po internetu událost sledovaly po celém světě další desetitisíce lidí.

Zmíněný festival se konal v odlehlé oblasti Palmer River Roadhouse na severu Queenslandu. Několik párů, které vyznávají pohanské zvyky, již předem podle heraldsun.com.au oznámilo, že se chtějí během zatmění nechat oddat. Ve městě Port Douglas se po znovuobjevení slunečních paprsků vydalo 700 běžců na maratonský běh. Organizátor akce na svém webu tvrdí, že šlo o vůbec první maratonský závod na světě u příležitosti zatmění.

Čekání na zatmění mnohým kazila nejistota z počasí, protože meteorologové předpovídali oblačnost a nevylučovali ani přeháňky. Řada lidí se proto rozhodla odcestovat z pobřeží do vnitrozemí, kde byly vyhlídky na lepší počasí příznivější. Počasí se na mnohých místech ale umoudřilo a například v Palm Cove, odkud se internetový přenos vysílal, se oblačnost zcela protrhala.

Na sever Queenslandu odcestovalo za zatměním přes 50 tisíc turistů z Evropy, Asie a Ameriky. Hotely byly beznadějně plné a na moře se vydala řada obřích výletních lodí, z jejichž palub mohli cestující událost sledovat. Na řadě míst byly také naplánovány lety horkovzdušných balonů a queenslandská železnice vypravila zvláštní vlak.

Pás území, kde bylo možné úplné zatmění pozorovat, pokračoval ze severu Austrálie přes Tichý oceán a končil zhruba 800 kilometrů západně od Chile. V oblasti částečného zatmění ležel jihovýchod Austrálie, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, východní Indonésie a jih Chile a Argentiny.

Australané mohli naposledy sledovat úplné zatmění před deseti lety na jihu země. Další takové zatmění, které bude pozorovatelné v Austrálii, nastane v roce 2028.