Severáčci vezou do Asie kus Podještědí

Na trasu Liberec–Busan v Jižní Koreji vyrazí děti ze Severáčku. Změří si pěvecké síly se sbory z celého světa. Budou soutěžit i v kategorii dospělých.

Poprvé v historii budou zpěváci z libereckého Severáčku také tancovat. A hned na světové soutěži v jihokorejském Busanu.
„Asi tam budeme trochu za exoty, protože tam účinkují hlavně sbory z Asie,“ říká sbormistryně Severáčku Silvie Pálková. Děti si nechaly speciálně pro Koreu ušít podještědské kroje. „Zachovávají lidový charakter. Jsou sladěné do červené, žluté, modré a zelené. Dívky mají bílou halenku s balonkovými rukávy, přes ni barevnou šatovku na šněrování a zástěru s kytkami,“ vysvětluje Pálková.
Do Koreje odlétá 4. listopadu přes Mnichov třicet dětí. Budou soutěžit mezi klasickými sbory a ve folklorní kategorii. „Do první kategorie jdeme s klasickým repertoárem a hudbou všech období od Palestriny přes Bartholdyho až po pašijovou hru od Milana Uherka. Spodní hranici organizátoři omezili šestnácti lety, ale vrchní nestanovili, takže je možné, že budeme soupeřit s lidmi o generaci i dvě staršími,“ poznamenala sbormistryně.
Na část lidovou si děti připravují novinku. „Budeme tančit. Začínáme písní Dievča orešanské a děti pomalu přicházejí na scénu. Pak se to rozjede a končíme čardášem Tancuj, tancuj, vykrúcaj,“ popisuje Pálková.
V Jižní Koreji pobudou deset dní. Polovinu z nich budou bydlet v rodinách ve městě Ulfan. „Mají šanci poznat obyčejný život Jihokorejců a také jídlo. Mají za úkol naučit se jíst hůlkami,“ dodala Pálková.