Severočeský Fernando Alonso

Václav Šafář od jedenácti jezdí v motokáře. Letos na mistrovství získal stříbro.

Václav Šafář, motokárový závodník z Ledvic na Teplicku, má za sebou letos tři závody na mistrovství České republiky a zatím je v celkovém hodnocení na druhém místě. Jednou z jeho soupeřek je i dcera slavného zpěváka a muzikanta Daniela Landy, Anastazie.
O jiném sportu nechce ani slyšet. Jezdit s motokárou začal před dvěma lety a nedá na ni dopustit. Jeho velkým vzorem je španělský pilot formule 1, Fernando Alonso. Jenže aby to dotáhl tak daleko, to něco stojí. Čas a peníze. „Pokud chcete vyhrávat, zaplatíte tak patnáct tisíc měsíčně,“ potvrzuje Václav Šafář a dodává, že kdo nechce stát na stupních vítězů, může investovat míň.

Narozeninová motokára

Třináctiletý jezdec má štěstí. Jeho táta mu podřídil svůj veškerý volný čas a věnuje se mu na sto procent. „Oproti loňskému roku jsem se hodně zlepšil. Ze začátku mi to moc nešlo, musel jsem poznat všechny ty tratě, na kterých se závodí, abych vychytal chyby,“ vypráví závodník.
Největší potíže dělaly Šafářovi zatáčky. „Pozdě jsem brzdil. To bylo asi jediné, jinak v pohodě,“ vzpomíná motokárový závodník. Dneska Vašek patří mezi ty nejlepší, ale to díky neustálému úsilí.
„Za to, že jsem se tak vypracoval, vděčím tátovi, který se mnou jezdí na všechny tréninky, závody a k mechanikovi Martinu Kouřilovi z České Lípy, který mi hodně pomáhá,“ říká.
Svoji vysněnou motokáru dostal před dvěma lety k narozeninám. „Byl to zvláštní pocit. Celá rodina jsme se tehdy sešli v kuchyni a obdivovali to krásné modré závodní auto,“ říká Šafář a vzápětí si vybavuje, jak ho babička výchovně usměrňovala. „Babička jediná nebyla zrovna moc nadšená a pořád mě posílala do postele s tím, že ráno vstávám do školy,“ směje se severočeský Fernando - Václav - Alonso.
Ve škole má Vašek také svoji fanouškovskou základnu. „Pokaždé, když přijedu ze závodů, tak se spolužáci ptají, jak jsem dopadl. Zajímají se i holky,“ vysvětluje teenagerský sportovec. Jeho třídní učitelka mu dokonce udělala před školou vitrínu, kde jsou jeho plakáty a fotky. „Ale některé učitelky mají pocit, že školu zanedbávám,“ dodává.

Na trému si zvyknul

Je pravda, že se motokárový jezdec trochu zhoršil v dějepise, ale jinak má dobré známky a rodiče na něj mohou být hrdí. „Paní učitelka mi nedala znova možnost si známku z dějepisu opravit. Byl jsem zrovna v Itálii na závodech, když byla důležitá zkouška. Řekla mi, že už mi ten test později nemůže dát,“ vysvětluje žák zhoršenou klasifikaci z historie.
Svíravý pocit v žaludku míval ovšem spíš ze závodění než ze školy. Alespoň zpočátku. „Dříve jsem byl vždycky nervózní. Míval jsem trošku nahnáno. Dokonce mě i bolely ruce, jak jsem pevně držel volant a vyrovnával zatáčky. Teď už mě nebolí, už jsem si zvykl,“ vybavuje si zážitky ze závodů třináctiletý Šafář.
Jeho soupeřkou na trati je nově Anastazie Landová, dcera slavného muzikanta Daniela Landy. „My se moc nebavíme. Je to holka a je o rok mladší. Víc mě zaujalo porsche jejího táty, který chodí pravidelně na její závody,“ usmívá se mladý závodník, který by chtěl jednou jezdit jako pilot za stáj Ferrari.