Seznam.cz z loňského miliardového zisku nevyplatí dividendu

Kanceláře Seznamu

Kanceláře Seznamu Zdroj: Anna Vackova, E15

Internetová jednička Seznam.cz z loňského miliardového zisku nevyplatí dividendu. Celý profit zůstane kromě sociálního fondu nerozdělený. Podle zápisu v obchodním rejstříku o tom v červnu rozhodla valná hromada.

Seznam.cz loni zvýšil zisk před zdaněním o desetinu na rekordních 1,25 miliardy korun, čistý zisk pak byl 1,017 miliardy. Z toho vyplatí 12 milionů do sociálního fondu a zbytek převede do fondu nerozděleného zisku. Firma loni zvýšila tržby o devět procent na 3,41 miliardy korun, což je nový rekord. Nejvíce se na růstu obratu největší české internetové firmy podílely příjmy z reklamy ve vyhledávání, tedy z reklamního systému Sklik.

Vlastníkem Seznamu je jeho zakladatel Ivo Lukačovič. Ten nedávno odkoupil zpět 30procentní podíl od fondů Tiger Holding Four a Miura International. Seznam provozuje stejnojmenný vyhledávač, mapový server Mapy.cz, zpravodajské Novinky.cz, oborové weby nebo videoportál Stream.cz.

Letos v květnu začal Seznam více pronikat na televizní obrazovky. Obsah, který je dostupný na internetu, začal nabízet prostřednictvím hybridního vysílání v chytrých TV v rámci běžné nabídky televizních programů. Na podzim by měla firma rozjet vlastní redakci video zpravodajství.