Shoptet: Lednové on-line nákupy se téměř vyrovnaly vánočnímu období

nakupování, e-shopy, internet

nakupování, e-shopy, internet Zdroj: freedigitalphotos.net

Předvánoční nákupní horečka neskončila Štědrým dnem a pokračovala i v lednu. Češi využili více než v loňském roce povánočních slev, což se prakticky projevilo meziměsíčním poklesem množství objednávek pouze o devět procent. Průměrná cena objednávky se v lednu pohybovala kolem 1650 korun, což je jen o osm procent méně než během vánočních nákupů. Vyplývá to ze statistik portálu Shoptet.

Počet objednávek, které e-shopy v lednu zaznamenaly byl o 16 procent vyšší, než činí celoroční průměr. „I přes to, že nejvíce lidé pořizovali právě zlevněné zboží, tak hodnota jedné objednávky byla v prvním měsíci tohoto roku jen o 150 korun nižší, než kolik lidé zaplatili v prosinci,“ dodal šéf Shoptet Miroslav Uďan. Nejvíce prý lidé tradičně nakupovali elektroniku a oblečení.

Pro provozovatele e-shopů jsou povánoční výprodeje stejně důležité jako vánoční nákupy. Dá se říci, že hektické období, které odstartovalo již na začátku října, pokračovalo až do konce ledna. O tom, jak kdo byl úspěšný, záviselo především na dobře zvládnutém on-line marketingu. Mnoho provozovatelů internetových obchodů podceňuje komunikaci se stávajícími zákazníky. Právě o výprodejových a slevových akcích je nejlepší dát vědět všem kontaktům v databázi. Ideálně sdělení personalizovat například podle toho, jaké zboží v minulosti nakoupili.

„Z pohledu objednávek jsou nadcházející dva tři měsíce spíše klidnější. Toto období ale neznamená, že si e-shopaři odpočinou. Je potřeba analyzovat předchozí rok, nastavit cíle pro ten stávající. Uklidit, inovovat a modernizovat obchod,“ dodal Uďan.

Jan Vetyška: E-shop může mít každý, ale vydělat velké peníze snadné není