Sigma a pohár, to funguje

I v současné těžké sezoně olomoučtí fotbalisté živí naději na evropské poháry. Díky svému počínání v Ondrášovka Cupu jsou pořád ve hře.

Co nového se fotbalisté olomoucké Sigmy naučili? Na rozdíl od minulosti dokážou postupovat v domácím poháru. Již potřetí za sebou „přežili“ v Ondrášovka Cupu podzim. Pokud navíc udrží trend z předešlých dvou sezon, mají se její fanoušci na co těšit. V roce 2010 se dostala do semifi nále a letos až do finále. „Jsme hrozně rádi, že se nám podařilo potřetí za sebou postoupit do jarní části poháru,“ říká trenér Sigmy Olomouc Zdeněk Psotka.
V osmifinálové odvetě proti Sezimovu Ústí nastoupili Hanáci v kombinované sestavě. Experiment se vydařil a někteří fotbalisté zanechali dobrý dojem. „Nejvíc se mi líbil Honza Navrátil. Vašek Koutný také nastupuje pravidelněji a jeho výkony jsou stabilnější. I když to byl druholigový soupeř, tak u ostatních byla vidět rezerva. Hlavně v tempu,“ tvrdí kouč.
Bez ohledu na mladou sestavu byl cíl jasný. „Měli jsme za úkol uhrát postup, dalším cílem bylo, aby si to vyzkoušeli kluci, co pravidelně nehrávají, a předvedli se,“ doplňuje stoper Aleš Škerle, ke kterému se přidává trenér Psotka. „Cílem byl postup. V pohárových utkáních se hraje na výsledek. Byly doby, kdy Sigma vypadávala v prvním nebo druhém kole. Nám se daří podzim přejít, což je pozitivní,“ vyhlíží další fázi trenér.

A teď Baník

Ve čtvrtfi nále narazí Olomouc na přijatelného soupeře, Baník Ostrava neprožívá v poslední době ideální období. „To je až na jaře, za dlouhou dobu. Uvidíme, v jaké situaci budou. Chceme jít co nejdál, ale to je strašně daleko,“ říká stoper Škerle.
Jediné, co ho mohlo mrzet, byla chabá návštěva. Obecně platí, že domácí pohár fanoušky netáhne. Výjimkou bylo pouze finále v minulém ročníku, kdy do Jihlavy dorazilo přes tři tisíce příznivců Sigmy. Jenže na duel se Sezimovým Ústím přišlo do ochozů jen necelých pět set diváků.
K nízké návštěvě přispěl brzký výkop ve tři hodiny odpoledne. „Z ekonomických důvodů jsme nechtěli, aby se hrálo pod světly. Navíc i hosté nás požádali, aš se hraje co nejdřív,“ vysvětluje Psotka.
„Věřím, že derby s Baníkem přiláká diváky i na pohárové zápasy. Někde jsem slyšel, že my i kdybychom hráli finále v Olomouci, tak přijde jen pět set diváků. Na Ostravu snad lidé dorazí a bude se hrát v dobré atmosféře,“ zamýšlí se Psotka.
Trenér důrazně odmítá, že by pro jeho celek byl pohár více než liga. „Máme málo bodů a jsme ohrožení sestupem. Pro nás jsou ligové zápasy důležitější. Teď nebudeme hrát pohár až do konce podzimu, a všechnu sílu tedy vrhneme do ligy. Soutěž je obrovsky vyrovnaná, akorát Sparta odskočila. Patříme mezi druhé až desáté místo,“ uzavírá trenér.