Silná měna táhne brazilské fotbalové hvězdy domů

Fotbalový stadion Maracaná

Fotbalový stadion Maracaná Zdroj: profimedia.cz

Nezadržitelné posilování brazilského realu vůči euru a libře obrací směr toku jednoho z nejžádanějších obchodních artiklů – brazilských fotbalistů. Mladí „kanárci“ nyní zůstávají v Brazílii déle, něž zkusí štěstí v Evropě, zkušení matadoři se naopak vracejí domů dříve, jelikož silný real rychle vyrovnává platový rozdíl mezi Brazílií a krizí postiženou Evropou.

Výdaje na nákupy hráčů v největší latinskoamerické ekonomice vzrostly loni podle marketingové agentury Prime Time Sport o 63 procent, což značně kontrastuje s propadem 29 procent na starém kontinentě. Celkový počet hráčů, kteří z Brazílie přestoupili do zahraničí v roce 2009, což je poslední rok, za nějž jsou dostupná data, naopak klesl o 14 procent. Dá se však očekávat, že tento propad v loňském roce ještě akceleroval.

„V Evropě jsme v uplynulé dekádě viděli vysokou inflaci cen fotbalistů a potom to splasklo, trochu jako realitní bublina,“ říká Alex Bellos, autor knihy Futebol, brazilský způsob života.

ilustrační fotoilustrační foto | Kolaz E15

Bellos dodává, že tučnější platové balíčky nabízené nyní v Brazílii společně s probíhající reformou tamní profesionální ligy a pořadatelstvím mistrovství světa v kopané v roce 2014 učinily zemi atraktivní i pro ty nejlepší hráče.

Brazilský real nedávno pokořil dvanáctiletá maxima k dolaru, vůči kterému posílil od konce roku 2008 o 47 procent na 1,57 realu za dolar. Za stejnou dobu posílil o 35 procent vůči euru a britské libře. Silná měna tak velmi pomáhá tamním klubům v boji s bohatými evropskými konkurenty o ty nejlepší hráče. Čerstvá úspěšná akvizice argentinského útočníka Carlose Teveze, za kterého zaplatí saopaulský klub SC Corinthians Paulista 40 milionů eur, ukázala naplno kupní sílu brazilských fotbalových klubů.

Za dlouhodobým posilováním brazilské měny stojí především vytrvalý přísun zahraničních, především čínských, investic do těžebního sektoru. Brazílie má bohaté zásoby nerostných surovin.