Skatepark není, jezdí v ulicích

Mladíci na prknech a kolech jezdí v ulicích Klatov. O skatepark před třemi lety přišli a dodnes jim chybí.

Závidí ostatním. Kdo a co? Klatovští vyznavači ježdění na skateboardu a BMX kolech, kterým chybí prostor pro jejich dovádění na prkně nebo za řidítky. Skatepark v Klatovech byl. Před čtyřmi lety vyrostl u Čedíku na Horažďovickém předměstí za více než dva miliony korun.

Ovšem radost skaterů a bikerů trvala pouhý rok. Před třemi lety totiž klatovští zastupitelé rozhodli, že atrakci zruší. Důvodem byl hluk, který vadil obyvatelům okolních rodinných domků. I když radní nechali u sportoviště postavit protihlukovou stěnu, rámus z něj byl tak silný, že překračoval hygienické limity. Rozebrané kovové rampy dosud leží ladem a skateři i bikeři jezdí, kde se dá.

Chybí jen v Klatovech

„Děsně nás to štve. Skatepark v Klatovech chybí. Jezdíme všude možně. U obchoďáků, v ulicích města, ale lidé nám nadávají a vyhání nás. Když prý hned nezmizíme, zavolají na nás policajty. Ale kde máme jezdit?“ ptá se osmnáctiletý streetový jezdec na kole BMX Tomáš Bouda z Klatov. „Je to ostuda. Všude kolem, v Horažďovicích, v Sušici, a dokonce i v Janovicích už mají nějaký skatepark,“ říká biker.

„V Klatovech jezdí na kole i na skateboardu tolik šikovných kluků, jejichž talent tak zůstane bez povšimnutí,“ připomíná Tomáš Bouda, který sice věří slibům radních, že skatepark v Klatovech bude. „Ale kdy. Abych si na něm ještě vůbec zajezdil, abych už na to nebyl starý,“ dodává. „Jezdíme na place na Rybníčkách. Ale není to ono,“ říká čtrnáctiletý skateboardista Jan Hintermüller z Klatov. „S kámošem jsem byl několikrát ve skateparku v Janovicích. Bylo to super poježdění. Moc bych si přál mít něco takového tady u nás,“ připojuje se na prkně poskakující patnáctiletý Jaroslav Adámek z Klatov.

Skatepark bude

„Ve městě nemají co dělat. Vždyť nám tady všechno zničí. Policie by s nimi měla zatočit,“ rozčiluje se osmašedesátitelý Josef Karas. „Jednou jsem měl co dělat, abych zabrzdil před skateboardistou, který na Rybníčkách vlétl do silnice,“ rozčiluje se devětadvacetiletý řidič z Klatovska. Jezdci na prknech i kolech jsou pro někoho trnem v oku, ale mají i své zastánce. „Kdyby tihle kritici měli doma náctileté děti, určitě by mluvili jinak. To by jim nevadil ani skatepark pod okny. Tenhle styl prostě dnes k mladým patří a radní by na ně neměli zapomínat,“ zastává se teenagerů čtyřicetiletá Hana Mrázková.

„Myslíme na ně pořád. Víme, že skatepark v Klatovech chybí. Vytipovali jsme vhodnou lokalitu na Vodojemu u bikrosové dráhy a bikeparku. Majitelka pozemku nám předběžně odprodej slíbila. Myslím, že příští rok po schválení výkup dotáhneme do konce. Pak už vše bude záležet jen na penězích, kdy bude potřebná částka k dispozici,“ slibuje místostarostka Klatov Věra Tomaierová.