Škoda je v regionu druhou nejčastěji havarijně pojišťovanou značkou

auta, Škoda

auta, Škoda Zdroj: profimedia.cz

V zemích střední a východní Evropy se nejčastěji v rámci povinného ručení pojišťuje Volkswagen, mezi havarijně pojišťovanými vozy je na druhém místě česká Škoda za Opelem. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Generali PPF Holdingu (GPH), který se uskutečnil v devíti zemích regionu.

Nejčastěji pojišťovanou značkou v regionu v rámci povinného ručení je Volkswagen. Nejvíce si jej pojišťují Poláci, Rumuni a Chorvaté. Obecně platí, že nejčastěji pojišťovaná auta v rámci povinného ručení zároveň nejčastěji reportují hlášené škody. Jednoznačně tak v jednotlivých zemích vede Volkswagen. Druhou značkou nejčastěji hlásící v jednotlivých zemích škody je Ford.

U havarijního pojištění patří mezi nejčastěji pojišťované značky Opel. Česká Škoda se v mezinárodním srovnání značek havarijně pojištěných vozů umístila v zemích střední a východní Evropy na druhém místě a na stejném místě se umístila, i pokud jde o počet hlášených škod. Jen Bulharsko a Slovinsko škodovku ve svých statistikách pěti nejčastěji pojišťovaných značek nezaznamenaly vůbec.

Auto značky Škoda si v Čechách u obou pojišťoven GPH pojistí v rámci povinného ručení až 38 procent všech řidičů, havarijně pak dokonce 42 procent. Oblíbená je škodovka ještě u Slováků (22 procent), mezi pěti nejoblíbenějšími značkami se objevila také v Rumunsku, v Maďarsku a ve Slovinsku. Tak silnou pozici, jakou má Škoda na trhu v České republice, nemá v ostatních zemích žádné jiné auto. U Srbů vede místní značka Zastava, u Rumunů Volkswagen. Bulhaři a Maďaři si pojišťují nejčastěji auta značky Opel.

Pokud jde o barvy, mezi českými řidiči jednoznačně vede šedá metalíza. Takové auto má 12 procent všech motoristů, kteří mají auto pojištěné v rámci povinného ručení. U havarijního pojištění je to dokonce 18 procent. I zbývající řidiči sází na tradiční barvy – s jedenácti a deseti procenty převládá červená a bílá. Češi tak v podstatě následují evropský trend, v Maďarsku si pořizuje šedostříbrná auta dokonce 27 procent řidičů.