Škoda Octavia RS ve speciální limitované edici slaví dvě dekády. Vyrobilo se pouze sto kusů

Škoda Octavia RS WRC Limited Edition (2001)

Škoda Octavia RS WRC Limited Edition (2001) Zdroj: Škoda

Škoda Octavia RS WRC Edition a v pozadí tréninkový vůz Armina Schwarze a Romana Kresty
Škoda Octavia RS WRC Limited Edition (2001)
Škoda Octavia RS WRC Limited Edition (2001)
Škoda Octavia RS WRC Limited Edition (2001)
Škoda Octavia RS WRC Limited Edition (2001)
13
Fotogalerie

Zatímco letošní 120. výročí působení v motorsportu Škoda oslavila vcelku střídmě - akční výbavou pro Scalu, Kamiq a nakonec i pro Octavii RS - před dvaceti lety si Škoda k tehdejšímu stému závodnímu výročí přichystala jednu speciální limitku, která je mezi fanoušky automobilky dodnes známou raritou.

V červenci 2001 tak přijela do nabídky značky limitovaná série Octavie RS WRC Edition, která příhodně k výročí vznikla v pouhé stovce kusů (75 s řízením vlevo, 25 vpravo). A nepochybně cílila na opravdové škodovácké nadšence, jelikož byla nepřehlédnutelná barevným provedením odkazujícím na závodní Octavii WRC.

Cestou ještě ostřejšího liftbacku se nicméně Škoda nevydala. Základ standardní Octavie RS však pro verzi WRC Edition rozšířila o dodatečnou výbavu ve formě bílých 17palcových kol Spider, xenonových světlometů s dynamickou regulací nastavení výšky, ostřikovačů světlometů se signalizací poklesu hladiny náplně, alarmu s hlídáním vnitřního prostoru, bočních airbagů nebo systému ESP.

Kromě automatické klimatizace, vyhřívání předních sedadel nebo rádia Symphony s CD přehrávačem dostala WRC Edition také černobílou kombinaci čalounění a výroční plaketu s pořadovým číslem série. Letitost speciálního exempláře a tehdejší dobu nakonec přibližuje i jedna úsměvná drobnost – každý nový majitel WRC Edition dostal k vozu speciální přívěšek na klíče.

Celý článek najdete zde >>>

Podívejte se na v současné chvíli nejdražší automobil v Česku, který si lze pořídit