Škoda Yeti bude možná v hasičské úpravě

Automobilka Škoda Auto je od minulého roku připravená vyrábět vůz Škoda Yeti ve verzi pro městskou policii. Teď se rýsuje unikátní úprava, pro hasiče.

Středočeští hasiči nyní intenzivně jednají s výrobci terénních vozů, auto s náhonem na všechna čtyři kola chtějí pro velitele a pro vyšetřovatele požárů. „Tak, aby se dostali co nejblíže například k ohni do lesa nebo k požáru stroje na poli. Potřebujeme auto do terénu,“ uvedl ředitel boleslavských hasičů Petr Chalupník. Jejich vyšetřovatel jezdí zatím ve felicii. „Mnohdy musí dojít na místo pěšky,“ popsal potíže Chalupník.
Boleslavští hasiči tři dny testovali Škodu Yeti. A dostali se s ní všude, kde dříve neprojeli. Středočeši proto navrhli, jak by mohla škodovka po zvláštních úpravách vypadat. „Nyní spolupracujeme na vývoji vozidla,“ konstatoval Chalupník. Žádné takové zatím v České republice nejezdí, jedno používají slovenští kolegové. Auto by mělo mít podle návrhu velitele berounské stanice Tomáše Hradila speciální polepy, znaky a na střeše maják. Dovnitř se musí namontovat dvě radiostanice, aby mohla posádka auta komunikovat s operačním střediskem, zasahujícími hasiči, záchrankou a policií.