Školáci neváhali pomoci zraněnému muži

Osmáci Michal Jurečka a Pavel Kubis jsou od první třídy nerozluční kamarádi. Žijí ve stejné vesnici, dojíždějí spolu do školy a teď je spojuje ještě jedno pouto: hrdinský čin, za který dostali prestižní cenu města Přerova Scholar.

Příběh, který je spojil cenou, se odehrál na podzim loňského roku. Tehdy přijeli z Vinar do školy a šli si do nedaleké prodejny pečiva koupit svačinku. Do obchůdku v tu chvíli přicházel i muž, který nešťastně zakopl o práh u dveří, zavrávoral a narazil hlavou do rohu pultu. „Praštil se přímo do spánku, zbledl, začala mu téct krev, vypadalo to, že upadne do bezvědomí,“ vzpomíná čtrnáctiletý Michal. Společně s kamarádem pomohli muži vstát, usadili ho, stabilizovali a po celou dobu se snažili, aby s nimi zraněný komunikoval. Prodavačka už v tu dobu volala o pomoc záchranáře. „Oba chodíme do zdravotnického kroužku, takže jsme věděli, že je třeba s člověkem, který prodělal takový otřes, mluvit. I když jemu se komunikovalo špatně, snažili jsme se udržet jeho pozornost,“ říká Pavel. Kluci, kteří chodí do Základní školy Hranická v Přerově, ale svorně odmítají připustit, že by šlo o hrdinský čin. „Tohle by přece udělal každý. Pomáhat druhým v nouzi je samozřejmost, nic výjimečného. To nás přece učí odmala,“ konstatuje Michal Jurečka. Ředitel školy Vladislav Peška ale jejich pohotovost, duchapřítomnost a hlavně odhodlání bez reptání pomoci rozhodně nebagatelizuje. „Paní prodavačka přišla osobně do školy, aby chlapcům za jejich přístup poděkovala. Cenila si jejich pomoci, která vedla k záchraně člověka. Proto jsme žáky navrhli na cenu Scholar,“ uvedl ředitel.
Prestižní ocenění si z rukou zástupců města letos převzalo celkem dvacet šest dětí. Většina z nich ale byla oceněna za vědomostní či sportovní výsledky.