„Školka není, ptejte se jinde”

Městské školky v Kladně přijmou v příštím školním roce 632 dětí. K zápisům jich s rodiči dorazilo 1508.

Stovky rodičů malých dětí od počátku března netrpělivě prohlíží e-maily či domovní schránku. Čekají rozhodnutí, zda právě jejich potomek „prošel“ sítem kritérií a v září si bude moci přinést do některé ze čtyřiadvaceti kladenských mateřských škol bačkůrky. Zájem je obrovský, větší, než kolik je volných míst.
„Předpokládali jsme zápis asi 630 dětí, přesný počet ovlivní ještě odklady povinné školní docházky,“ uvedl mluvčí magistrátu Vilém Frček.

Dvojí zápis

Jenže k zápisům přišlo více než patnáct set dětí. Mnohé dvakrát či dokonce třikrát. Jejich rodiče s nimi obcházeli více školek v naději, že alespoň v jedné z nich uspějí. „Jsem napjatá. Nedokážu si představit, že by dcerku do školky v září nevzali. Jdu do práce, neměla bych ji kam dát,“ řekla Veronika Wolfová.
I ona zvažovala, že s dcerou Denisou vyrazí k zápisu nejen do Mateřské školy Sluníčko, ale i do nově otevírané školky ve Foglarově ulici. Ředitelka Sluníčka Věra Pelcová jí další cestu rozmlouvala. „Paradoxně byste tím zápis pozdržela a zkomplikovala situaci sobě, oběma školkám i dalším rodičům,“ vysvětlila.
Loni „dvojí štěstí“ vyzkoušelo celkem 486 dětí. Přišli na to úředníci, které jména přijatých a odmítnutých dětí kontrolovali. Ředitelky se pak musely domlouvat, která z nich, a zda vůbec, zájemce vezme.

Vyzkoušeli jesle

Manželé Rákosovi vyrazili se synem Lukášem k zápisu podruhé. Loni jej do školky nevzali, protože mu ještě nebyly tři roky. Jenže rodiče potřebovali pracovat. „Chodil do jeslí, v dubnu mu budou tři roky, tak nám ho snad vezmou,“ doufají. Jasno bude nejpozději na počátku dubna.
Naopak Gabriela Černá už na chodbičce školky při zápisu věděla, že asi neuspějí. „Šimonovi byly v lednu čtyři roky a moc by do školky mezi jiné děti potřeboval. Ale jsem na mateřské, tak uvidíme,“ řekla.
Počet míst ve školkách v Kladně rok od roku přibývá. Po loňském otevření budovy ve Švýcarské ulici přibude v září dalších téměř devadesát míst v rekonstruované školce v ulici Jaroslava Foglara. Nová školka vznikne také na Rosenbaumově náměstí ve čtvrti Dubí. V dalších letech už navyšování počtu míst v kladenských školkách možná potřeba nebude. „Porodnost se začíná mírně snižovat,“ dodal mluvčí Frček.¨

Co dělat

podat odvolání rodiče se mohou proti rozhodnutí odvolat ke krajskému úřadu. Odvolání se podává řediteli mateřské školy do patnácti dnů ode dne oznámení rozhodnutí
využít jesle
je-li dítě mladší tří let, můžete využít jesle v Dětském rehabilitačním stacionáři Zvonek. Dítě je může navštěvovat po celý školní rok, i když překročí hranici tří let
vyčkat a ptát se
část dětí si na školku nezvykne, nebo se odstěhuje. Je proto dobré se průběžně ptát, zda se neuvolnilo místo i během roku