Skončilo roční trápení pro řidiče

V Hýskově u Berouna jezdí řidiči po roce po pořádné silnici

Na více než dvanáct měsíců byl na hlavním tahu z Nižbora do Berouna v obci Hýskov připraven pro řidiče tvrdý oříšek. Až minulý týden zmizela ze silnic v Hýskově těžká technika a spolu s ní i noční můra řidičů, kteří tyto komunikace denně využívali. Hýskov se na rok změnil z malebné obce na postrach všech řidičů.
V červnu minulého roku byla zde zahájena stavba tlakové kanalizace. Rozkopané komunikace, semafory, bagry a nákladní vozy i všudepřítomné bláto. To měl být však jen začátek problémů, které přišli bezprostředně poté, co byly jednotlivé úseky kanalizace zhotoveny. „Už mi o tom ani nemluvte. Jsem rád, že je to konečně za náma,“ rozhořčeně uvedl řidič Milan Just.
Na místech, kde se zdálo vše v pořádku se začala vozovka propadat. Vystouplé kanály a hluboké propadliny číhaly nebezpečně na každého projíždějícího. Řidiči začali využívat pouze jeden jízdní pruh a denně hazardovali se svými životy. „Ten uplynulý rok byl pro nás velmi hektický a vyčerpávající. S kanalizací i s následnými pracemi na komunikaci jsme měli mnoho problémů,“ uvedla starostka obce Hýskov Ivana Týlová.
Firma INGSTAV Dobříš, která byla hlavním subdodavatelem a měla na starost následné úpravy komunikace svou nekvalitní prácí protáhla hazardování řidičů o několik měsíců. Někteří se s tím však nechtějí smířit a svalují vinu na zastupitelstvo obce v čele se starostkou Týlovou. „Jsem si toho vědoma, že někteří lidé naši práci ocení ale bohužel z vlastní zkušenosti vím, že se najdou i lidé, co kolem sebe jen plivají,“ konstatuje starostka Týlová. Ve funkci starostky je již několik let a ze zkušeností ví, že ne vždy se každému zavděčí. „Věřím, že jsou lidé naštvaní na mě, ale málokdo si uvědomuje, že zde na úřadě nejsem samozvaným vládcem, ale že vše je práce zastupitelstva, bez kterého neudělám jediné rozhodnutí,“ popisuje svou funkci Ivana Týlová. V zápětí však přiznává, že rozlobené občany a řidiče chápe.
Všichni teď doufají, že po roce plném nebezpečného kličkování mezi nástrahami budou zase v poklidu projíždět známou obcí, kde se například nachází jedno z njenavštěvovanějších míst ke koupání na berounsku, hýskovský jez. „Vzhledem k tomu, že existují jisté problémy s hloubkou přípojek, tak pro nás tato kapitola ještě uzavřená není. Nicméně práce a úpravy jednotlivých přípojek by neměli zasahovat žádným způsobem do opravené komunikace a řidičů se to znovu nedotkne,“ upozorňuje starostka Týlová.