Skupině Vodafone klesl čtvrtletní příjem méně, než se čekalo

Vodafone (ilustrační foto)

Vodafone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Marcos Morales via Flickr

Britské společnosti Vodafone Group klesl příjem z prodeje služeb ve druhém čtvrtletí jejího finančního roku o 1,5 procenta. Je to menší snížení, než jaké firma registrovala v posledních šesti kvartálech. Výsledek překonal i odhady trhu. Vodafonu, který je druhým největším mobilním operátorem na světě po čínském China Mobile, pomohl rostoucí zájem o mobilní služby na jeho hlavních evropských trzích. Firma také zvýšila odhad celoročních zisků.

Analytici odhadovali, že příjem z prodeje služeb, který je očištěn o položky jako prodej vlastních mobilních telefonů nebo pohyb směnných kurzů, ve druhém fiskálním čtvrtletí klesne o 2,8 procenta. I to by byl lepší výsledek než v uplynulém půldruhém roce, kdy v každém čtvrtletí klesal tento důležitý ukazatel o téměř čtyři až pět procent, podotkla agentura Reuters.

Společnost nyní očekává, že základní zisky za celý finanční rok budou v rozmezí 11,6 miliardy až 11,9 miliardy liber. V původní prognóze Vodafone odhadoval dolní hranici na 11,4 miliardy liber, horní hranice byla stejná.

Vodafone prodal aktivity ve Spojených státech a část zisků z tohoto prodeje investuje do nových rychlejších sítí 4G, aby uspokojil rostoucí zájem zákazníků o přenos dat. To ale provází tvrdá konkurence s tím, jak mobilní operátoři na některých evropských trzích s problémovou ekonomikou bojují s nízkou poptávkou.

Úterní výsledky podle Reuters ukázaly, že část tlaku na největších evropských trzích Vodafonu opadla. Příjmy ze služeb na čtyřech velkých trzích v Británii, Itálii, Německu a ve Španělsku byly nadále nižší, oproti předešlému čtvrtletí, ale tyto trhy zaznamenaly zlepšení.