Skvostně absurdní výkřik o ekzému v hlavě

Rádoby režisér (Alain Chabat) hledá nejlepší hororový výkřik

Rádoby režisér (Alain Chabat) hledá nejlepší hororový výkřik Zdroj: aerofilms

Mistr vyšinutého humoru Quentin Dupieux se vrátil do českých kin s velmi originální a velmi absurdní komedií Realita o filmařových úzkostech, zmatcích a nočních můrách.

Francouz Quentin Dupieux, ve světě elektronické hudby známý i jako Mr. Oizo, se jako filmař v českých kinech naposledy ukázal s nekorektní satirickou komedií Fízlové hajzlové, kterou sám nazval sprostou, hloupou a jednoduchou. V Los Angeles ve stejném roce jako Fízly natočil i absurdní komedii Realita, která dokazuje, že úchylky jeho smyslu pro humor mají více podob. Do české distribuce snímek, který měl premiéru na předloňském benátském festivalu, dovedl druhý ročník projektu Scope, v němž sto českých filmových fanoušků vybíralo jeden titul z deseti evropských snímků.

Dupieux jednou natočil i film Guma o pneumatice s destruktivními telepatickými schopnostmi. Popis jeho Reality zní podobně podivně. Vypráví o filmaři, který chce natočit horor o televizorech s destruktivními telepatickými schopnostmi. Aby mu ho známý producent zaplatil, musí ale do dvou dnů nahrát na starý diktafon originální děsivý výkřik. Další režisér mezitím natáčí pro stejného producenta dokument o dívence, která mezi vnitřnostmi zabitého divočáka objevila videokazetu a chce se na ni mermomocí podívat. Další postava, moderátor televizní kuchařské show, zase řeší imaginární ekzém.

Vyrážkou uvnitř hlavy nejspíš podle Dupieuxe trpí celá společnost a jeho novinka vypadá jako film o tom, jak se nemůžeme probudit, abychom si ta svědivá místa podrbali. Její poměrně důmyslná hravá skládanka minipříběhů a navzájem propojených postav se balí do vrstev několika realit, každá scéna může být snem, noční můrou, případně kusem filmu ve filmu. Vnitřní chaos života nezávislého, neprůbojného, ambiciózního umělce odráží existenciální zmatek každého, komu někdy svět připadal jako surreálné, absurdní místo, v němž se nevyzná. Takového diváka Dupieux ponoří do své originální absurdity, fantazmagorií a bezčasí s atmosférou snímků sedmdesátých let natolik hluboko a zábavně, aby ho uklidnil a donutil přijmout, že podobný pocit nenormálnosti může být vlastně docela normální.

Realita
(komedie, Francie/USA, 95 minut)
Režie: Quentin Dupieux
Hrají: Alain Chabat, Jonathan Lambert, Jon Heder
Hodnocení: 80 %