Slavia může vyhrát páté derby v řadě

V hokejové extralize se utkají pražská „S“. Slávisté přivítají sparťany ve své hale, kde od začátku října nezískali tři body.

Ještě větší náboj než jindy má derby, které se hraje v O2 areně v pátek od čtvrt na sedm večer. Domácí Slavia může prodloužit sérii vítězství proti Spartě už na pět utkání.

„Tyhle vzájemné zápasy jsou určitě lepší než jiné, při nichž není taková atmosféra. Diváci nás často pořádně vyhecují,“ říká na klubových stránkách slávistický gólman Dominik Furch.

Právě on byl v brance, když začala vítězná šňůra jeho týmu v derby. Už je to skoro rok. Výhra 3:2 po samostatných nájezdech se zrodila 8. prosince 2008.

Pražské kralování Slavie však neznamená, že je favoritem. Doma naplno nebodovala už téměř dva měsíce, od 6. října.

Sparta má navíc lepší formu, v tabulce už soupeře o skóre předstihla. „Pomalu se drápeme nahoru, ale musíme pokaždé bodovat,“ podotýká na webu holešovického klubu obránce Jan Hanzlík.

Pro hosty je důležité ubránit Romana Červenku. Nejlepší střelec i nahrávač v extralize bodoval ve všech čtyřech derby, která se svými spoluhráči od loňského prosince vyhrál.

„Na tabulku produktivity se nekoukám,“ poznamenává Červenka, který má po devětadvaceti kolech devětačtyřicet bodů. Sparťan Petr Ton je druhý, i když jich nasbíral o čtrnáct méně.

V derby můžou zazářit oba.