Slavný závod psích spřežení zkalil pád letadla

Záchranářům se v úterý podařilo najít trosky letadla, které se zřítilo u trasy proslulých závodů psích spřežení na Aljašce Iditarod. Všichni tři lidé na palubě včetně desetileté dívky zahynuli.

Tiskové agentury s odvoláním na oficiální představitele dnes informovaly, že záchranáři našli trosky letadla typu Cessna 182 nedaleko kontrolního stanoviště Rainy Pass severně od Anchorage. Rainy Pass je jedním z prvních kontrolních stanovišť zhruba 1600 kilometrů dlouhé trasy závodu, který se jede od soboty a letos vstoupil už do 41. ročníku. Loňskému vítězi a jeho psům trvalo překonání trasy devět dní, čtyři hodiny a 29 minut.

Pátrání po letadle začalo v pondělí, kdy do vesnice Takotna, kam měl namířeno. Na palubě byl devětapadesátiletý pilot, osmačtyřicetiletá cestující a její desetiletá dcera.

Podle činitelů závodu ale letoun a jeho cestující nepatřili k takzvanému „letectvu Iditarodu“ - skupině dobrovolníků, kteří přepravují zásoby nebo činovníky na kontrolní stanoviště a sbírají psy, kteří trasu nezvládli. Do vzduchu během slavných psích závodů nicméně startuje řada letadel s lidmi, kteří se chtějí podívat na běžící psy ze vzduchu.