Šlo o život. Plavcům

Třikrát. Tolikrát letos o prázdninách uháněli záchranáři k vodním plochám v regionu. Hnalo je tam koupání. Těch, kteří přecenili své síly, až za to málem zaplatili vlastním životem.

Nešlo přitom o děti. Namále měli dospělí plavci, kteří nezemřeli jen díky včasnému dojezdu sanitních vozů.
K prvnímu tonutí vyjížděli záchranáři uprostřed prázdnin na rybník v Šindelové. Hladina se tam zavírala nad šestatřicetiletým mužem. Záchranáři ho museli na místě resuscitovat. „U pacienta se po chvíli podařilo obnovit základní životní funkce, takže mohl být převezen na ARO sokolovské nemocnice,“ vzpomíná na čtyři týdny starou událost Lukáš Hutta, mluvčí Územní zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.
Začátkem srpna vyjížděli zdravotníci k dalšímu případu tonutí – do Jimlíkova. V tamním lomu se topil čtyřiadvacetiletý muž. Při skoku do vody si poranil páteř a přestal se hýbat. „Na místě jsme pacienta zafixovali a zaléčili. Přivolaná letecká záchranná služba pak muže dopravila do Fakultní nemocnice v Plzni,“ líčí Hutta druhý případ tonutí o letošních prázdninách v Karlovarském kraji.
K tomu poslednímu došlo 8. srpna na sokolovském koupališti. Právě tam se topil osmapadesátiletý muž a nevypadalo to s ním vůbec dobře. „Byl pod hladinou asi tři minuty. Po vytažení z vody se nám ho podařilo resuscitovat a po zajištění základních životních funkcí jsme ho opět převezli na ARO sokolovské nemocnice,“ popisuje mluvčí záchranářů poslední prázdninový případ.
Záchranáři však jeli ke koupalištím vícekrát než třikrát. Mohly za to například kolapsy především starších lidí.