Slovanství, Gott a Škodovka

Jedna z prvních výsep slovanství, to je pro Roberta Vorla Plzeň. Podle něj pro její vítězství mluví i bohatá oficiální a lidová kultura.

Robert Vorel přednáší na Západočeské univerzitě v Plzni angličtinu, nordistiku a orientalistiku. V Plzni se v roce 1950 narodil a chce zde i umřít. Už má dokonce na plzeňském hřbitově připraven hrob s datem svého narození. Proč by se podle něj měla stát městem kultury Plzeň?

1. Symbolika
Co já vím, je plzeňský městský znak znakem nejbohatším. Mimo jiné vyjadřuje slovanství a jeho střední část připomíná, že město založil král Václav II. Ve znaku je vyjádřený vztah Česka a Německa i vztah k Římu. Klíče ve znaku jsou klíči k Vatikánu, které dostali Plzeňané od papeže.

2. Slovanství Díky Starému Plzenci jsme hrdí na to, že v Čechách jsme byli jednou z prvních výsep čechismu a slovanství. Vše je navíc podržené řetězcem strážných hradů. Ten vedl z Chodska přes Plzeňsko až do Prahy.

3. Evropanství
V Plzni byla vždy velmi těsná spolupráce česko-německá. Město se vždy orientovalo na západ. I díky tomu, že Plzeň osvobodila americká armáda. Silný prozápadní pocit se tu objevil v roce 1953, kdy zde bylo jediné antikomunistické povstání v zemi. V době socialismu jsme byli městem, které bylo lidově řečeno nárazníkem. Kdyby byla válka, Plzeň by byla zničená první. Tak proč v ní investovat, že?

4. Oficiální kultura
Plzeňským divadlem prošla spousta vynikajících herců. Panové Štěpánek, Vojta, Horníček, paní Hlaváčová, začínala tady i Dana Medřická. V Plzni působil výtvarník Trnka či Josef Skupa se Spejblem a Hurvínkem. Plzeňským rodákem je Karel Gott. Vznikl zde nakonec i Katapult.

5. Lidová kultura
Lidovou kulturou myslím malé akce pro obyčejné lidi. Vzniká spousta spontánní kultury, divadla na ulici, malé galerie, různá amatérská vystoupení.

6. Vzdělání a sport
Byly doby, kdy Plzeň byla zvána pevnou hrází socialismu a míru. Na zdejších školách jsme nesměli mít rozvinuté žádné humanitní obory. Jazyky jsem musel studovat v Praze. Dnešní Západočeská univerzita, i když je mladá, navazuje na Lékařskou fakultu i Technickou univerzitu. Univerzita, až na medializovanou právnickou fakultu, je velice životaschopná a v dobrém smyslu mladá. K vzdělání bych přidal i sport. V Plzni byl vždy dobrý fotbal, hokej nebo házená.

7. Pracovní příležitosti
Z hlediska pracovních příležitostí nelze opominout Škodovku. Byť je dnes zredukovaná, tak její tradice je zde pořád. A samozřejmě také plzeňské pivovary. Trošku fušujeme do řemesla i lidem na Moravě. Máme ve Starém Plzenci výrobu vynikajícího sektu.