Slovensko omezilo provoz dronů. Doručování zboží rovnou zakázalo

Dron doručující balíček

Dron doručující balíček Zdroj: consumerist.com

Slovensko začalo regulovat provoz bezpilotních letadel, takzvaných dronů, jejichž prodej v zemi v posledním období výrazně vzrostl. Podle rozhodnutí slovenského Dopravního úřadu provozovatel nebude moci využívat drony k distribuci zboží. Povolení podléhají také stroje vybavené kamerou nebo fotografickým přístrojem.

„Momentálně si nedovedu představit využití těchto letadel při dopravě zboží nebo pošty. Systémy těchto letadel nezajišťují bezpečnost třetích osob,“ řekl ředitel divize civilního letectví slovenského Dopravního úřadu Martin Němeček.

Úřad zakázal používání dronů v noci, během dne mohou létat pouze v případě dostatečné viditelnosti a omezení platí například v okolí letišť. Větší dálkově ovládané stroje zase nesmějí přelétávat osídlené oblasti.

Do půl kila hračka

Volnější pravidla platí pro drony do hmotnosti půl kilogramu, které jsou zařazeny mezi hračky. Větší stroje slouží například k fotografování území. Drony již v současnosti využívají na Slovensku geodeti, kartografové a energetické firmy.

Podle Němečka se na Slovensku vyskytly případy, kdy drony například narušily ochranné pásmo letišť. Za porušení předpisů ohledně provozu dronů hrozí pokuta 330 eur (8900 korun).

Fico a narušené soukromí

Na narušení soukromí dronem si loni stěžoval slovenský premiér Robert Fico, který tvrdil, že u oken jeho bytu pravidelně létal stroj s malou kamerou.

V Česku potřebují bezpilotní letouny k provozu povolení Úřadu pro civilní letectví, což podle zástupců úřadu mnoho pilotů neví. Povolení je nutné i pro komerční využití dronů, jako je třeba nahrávání nebo fotografování za peníze.