Smím prosit? Plesová sezona začíná

Plesová sezona odstartuje v plzeňské Měšťanské besedě. V dalších týdnech si zatančí fotbalisté i pivovarníci.

Tančí se ve městech, sokolovnách i na vsích v celém kraji. Začíná totiž plesová sezona. V Plzni ji tradičně zahajuje ples města. Ten se bude konat v pátek 27. ledna v Měšťanské besedě a ponese se v duchu názvu Dvě tváře jednoho města.

Hrát na něm bude Moondance Orchestra Martina Kumžáka s Dashou, Dušanem Kolárem, Naďou Wepperovou a Michalem Cermanem. Malý sál naplní muzika rozličných hudebních stylů v podání plzeňské partičky Frajara Putika a před půlnocí zazní hity skupiny Queen v podání Pilsen Queen Tribute Band.

Svou tradici má i Ples Plzeňského kraje. Ten se však letos koná na netradičním místě. Opustil Měšťanskou besedu a uskuteční se v Parkhotelu, a to 3. března. Ve Velkém sále bude k tanci hrát Dance Band Plzeň, zazpívat přijede Petra Janů a Michal David a večerem bude provázet Jan Čenský.

Další stálicí na plzeňském plesovém nebi se už stal ples česko-německý. Letos se bude konat počtvrté a všechny hosty pozve na cestu kolem světa. Přítomni totiž budou všichni světoznámí zpěváci, a to v osobě baviče Vladimíra Hrona.

Koná se i několik plesů, které mají s tancem společného něco víc než ty ostatní. K vyhledávaným bálům patří ples Centra tance, kde bývá k vidění street dance, bollywood, latina, pole dance, flamenco a nechybějí ani orientální tanečnice. Ten se koná 4. února.

Svůj vlastní bál si letos popáté pořádají i bývalí členové tanečního kroužku manželů Fukarových. Jubilejní ročník přesunuli z Besedy do Spolkového domu na Roudné a dali mu název Ples tanečníků. Na své kamarády i na všechny milovníky společenského tancování se těší 30. března.

Tradičním vrcholem plesové sezony pak bývá zahradnický ples, v jehož úvodu se koná finále soutěže v tanečním sportu. Špičkové taneční zážitky nabídne 24. března. Svůj bál pořádá, jako tomu bývalo kdysi, mnoho firem, spolků a organizací. Hned dva dny protančí pivovarníci. 10. a 11. února se v bolevecké sokolovně koná Pivovarský ples malých pivovarů. 11. února budou Na Spilce tančit také veterináři.

Nově opravený sál Spolkového domu Roudná zve 25. února na šibřinky, tedy maškarní bál s tombolou. O měsíc později se na parketu, tentokrát v Pekle, sejdou piloti. A pozdravit je přijde i Josef Švejk a Pětatřicátníci.

Bláznivou atmosféru nabízí rok co rok maškarní bál RLA Stallion. Kdo nebere sám sebe moc vážně, ten si už může chystat masku. Tančit se bude 9. března v Šeříkovce.

Kdo to má do Plzně přece jen z ruky, ten si může zařádit na parketu třeba v Horažďovicích. Tam se 2. března bude konat Nezbedný ples.

Nemám co na sebe

Móda pro letošní plesovou sezonu velí sáhnout po kombinaci luxusu a přirozenosti. Na délce šatů nezáleží, důležitá je barva a zdobení. Barvy šatů by měly být v zemitých, pastelových, pomerančových barvách, měděných tónech anebo dalších barvách, které mají spojitost s přírodou.

Doplňkům letos kralují zdobené rukavičky a luxusní kabelky. I zvolené šperky by měly působit luxusně. Dobrou volbou tedy může být otevřít šperkovnici po babičce.

TIPY NA PLESY

28. ledna – Prácheňský reprezentační ples v Horažďovicích
28. ledna – ples města v Sušici
18. února – rybářský ples v Nýrsku
25. února – Roudenské šibřinky ve Spolkovém domě Roudná v Plzni
9. března – reprezentační ples fotbalistů v plzeňském Parkhotelu
24. března – zahradnický ples v Měšťanské besedě v Plzni
31. března – ples sokolské župy v Měšťanské besedě v Plzni