Smíšená hra s cynismem a morálkou

Hra peněz

Hra peněz Zdroj: falcon

Jodie Fosterová ve svém čtvrtém režijním počinu Hra peněz smíchala novinářskou satiru, melodrama o finanční krizi a thriller o zoufalci, který s pistolí okupuje televizní studio.

Hra peněz vypadá jako film, který by mohl natočit George Clooney, jeho hlavní hvězda a jeden z producentů. Jako thriller se snaží bavit diváky napětím a hrou se žánrem, zároveň obsahuje vážné téma, v němž se morální apely střídají se zklamaným cynismem. Možná kdyby film natočil Clooney, utěsnil by drama jednoho nevzhledného televizního studia, v němž zoufalý mladík s pistolí a výbušninou drží v šachu narcistního moderátora bulvární burzovní show, aby do něj nepronikalo tolik prostojů. Jeho kolegyně a v tomto případě režisérka Jodie Fosterová si se žánrem, do něhož míchá satiru i emoce, poradila tak napůl. Cit pro morální drama má však o něco vytříbenější.

Ne že by Hra peněz byla tak originální, komplexní a strhující podívanou o zkaženosti světa financí a lidské morálky jako oscarová tragikomedie Sázka na nejistotu. Její zápletka je poměrně jednoduchá, finanční machinace mlhavé, postavy naopak dost jasné. Mladý útočník (Jack O’Connell) je reprezentant naštvaného okradeného lidu, samolibý moderátor (Clooney) má šanci prozřít, jeho schopná režisérka (Julia Robertsová) zastupuje hlas zdravého rozumu, hvězda seriálu Cizinka Caitriona Balfeová zase hlas svědomí a Dominic West typicky arogantního bohatého finančníka.

Jejich šachy se nicméně odehrávají v podstatě v reálném čase během hodiny a půl a předvedou pár nečekaných tahů.
Navíc všichni hráči jsou velmi dobří, zvlášť intenzivní O’Connell, a souznění mezi Clooneym a Robertsovou napájí akci i ve scénách s poklesem energie.

Scénář od dvojice, která má na kontě americkou verzi seriálu Most, jíž pomáhal ještě scenárista sentimentální romance Drahý Johne, zpracovává vlastní klišé a maskuje své nepravděpodobnosti poměrně chytře. K tomu svěže balancuje mezi emotivními výzvami k moralitě a oslavě slušného člověka a cynickou nedůvěrou v jejich účinek.

Přímý přenos dramatu jednoho ze životů zmařených chamtivostí sledují tisíce lidí, tak jako kdyby sledovali telenovelu, po níž se v klidu vrátí do svých životů. Jejich reakce může dost diváků filmu replikovat. Což ale neznamená, že Hra peněz nemá čím zaujmout.

Hra peněz
(thriller, USA, 98 minut)
Režie: Jodie Fosterová
Hrají: George Clooney, Julia Robertsová, Jack O’Connell
Hodnocení: 70 %