Sněm ODS sestavil kandidátku. Z řad odpůrců bývalého primátora

Českobudějovický zastupitel Vladimír Brůha se stal včera lídrem kandidátky ODS pro podzimní komunální volby v Českých Budějovicích.

Stalo se to, co předpokládali sociální demokraté podporující odvolaného primátora Juraje Thomu. V pětačtyřicetičlenné kandidátní listině je většina lidí ze stranické kliky vicehejtmana a člena výkonné rady ODS Martina Kuby, který je největším Thomovým kritikem.

Druhé místo na listině obsadila rovněž zastupitelka Jana Menzelová, třetí člen oblastní rady Petr Maroš, dále pokračují zastupitelé Petr Kocar, Jan Zahradník, Břetislav Kábele, senátor Jiří Pospíšil, radní František Jelen. Martin Kuba, který neúspěšně kandidoval na post místopředsedy ODS je na jedenáctém místě. Už dříve uvedl, že kandidátka má mít sílu hlavně v týmu lidí. Překvapením v sestavě je bývalý hejtman Jan Zahradník, který patří k přátelům Juraje Thomy a puč ve vlastní straně vrcholící odvoláním Thomy ostře kritizoval.

„Je to i pro mě překvapením. Jinak považuji volbu lídra za tahání jména z klobouku. Při přípravách sněmu byli kandidáti jiní,“ řekl Sedmičce Juraj Thoma.

Do voleb nekandiduje za ODS ani bývalá Thomova náměstkyně Ivana Popelová, která po jeho pádu opustila post na radnici a vystoupila z klubu ODS.

Sněm se včera odehrál za zavřenými dveřmi s vyloučením novinářů. Thoma před ním nevylučoval, že se chce stát lídrem a chce pokračovat v práci pro ODS. Dnes nezastíral zklamání. „Pro mě zbývá jen možnost oslovit jinou stranu. Je to ale osobně citlivé, v ODS jsem se angažoval jedenáct let. Ještě to zvážím,“ uvedl.

V poslední době se kolem Thomy šíří informace, že koketuje s TOP 09. Thoma to zatím nevyloučil ani nevyvrátil.

Včera zasedalo rovněž místní sdružení KDU-ČSL, kandidátku do komunálních voleb ale nesestavilo. „Hodně jsme diskutovali, kandidáty sestavíme asi až příští pondělí,“ uvedl mluvčí budějovických lidovců a náměstek primátora Rudolf Vodička.

Městský výbor další strany TOP 09 včera také doporučil na první místo své kandidátky známého advokáta Tomáše Bouzka. Konečný seznam ale bude sestavoval místní sněm až na přelomu července a srpna.