Sněmovna odvolala členy dozorčích rad některých státních fondů

Sněmovna odvolala část členů dozorčích rad některých státních fondů. Například z dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) poslanci odvolali svého bývalého kolegu z KDU-ČSL Jiřího Carbola. V dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) skončil také bývalý lidovecký poslanec Jiří Hanuš. Jejich nástupce zvolí sněmovna na své další schůzi.

Carbolovi a Hanušovi by podle předsedy sněmovní volební komise Jana Vidíma (ODS) skončilo jinak volební období 4. listopadu 2013. Z dozorčí rady Pozemkového fondu odvolali poslanci dalšího svého bývalého kolegu z KDU-ČSL Jana Grůzu a reprezentanta Strany zelených Tomáše Havlíčka. Volební období by jim skončilo 20. června 2012.

Vidím řekl, že důvodem pro personální výměnu byla žádost vládní strany TOP 09, která nemá žádné zastoupení v dozorčích radách uvedených institucí. Strana zelených i KDU-ČSL v loňských sněmovních volbách neuspěly a ve sněmovně už zastoupeny nejsou.
Nástupce odvolaných členů dozorčích rad bude sněmovna volit až na své následující schůzi, která začne koncem dubna, i když měla tento bod zařazený na programu své současné schůze a volit je měla v těchto dnech. Podle Vidíma je to způsobeno tím, že lhůta pro podávání návrhů vypršela teprve v úterý a volbu nelze uspořádat dřív než deset dní poté. Z peněz SFDI stát financuje hlavně výstavbu silnic a železnic, SZIF spravuje a kontroluje většinu zemědělských dotací. Pozemkový fond mimo jiné spravuje státní zemědělské nemovitosti a vydává restituentům náhradní pozemky. Sněmovna také jmenovala na devět volných míst devět členů dozorčí rady Grantové agentury ČR. Na deset volných míst v dozorčí radě Technologické agentury ČR jmenovali poslanci také devět zástupců.