Sny se plní. Vesničky si zahrají divizi

Nováčky čtvrté nejvyšší soutěže v Česku, nečekaně budou týmy Litole a Polep. Nahrálo jim odstoupení dvou středočeských mužstev.

Když Český Brod a Řevnice odhlásily svá fotbalová mužstva z divize, v hlavách funkcionářů dvou celků z Polabí blesklo: Tohle je šance pro nás! A taky ano. Litol a Polepy, čtvrtý a pátý tým krajského přeboru, se chopily příležitosti – vždyť kromě druhé ligy v Čáslavi nikdo v polabském kraji ve vyšší soutěži nepůsobí.
Spolu v jedné skupině však hrát nebudou: zatímco Polepy nastoupí ve skupině B, Litol čekají boje ve skupině A.

Dárek k výročí

Litol, vesnička nalepená k Lysé nad Labem, prožívá skvostný příběh. Ještě před deseti lety hrála na hřišti „V topolech“ třetí nejnižší soutěž v zemi. Aktuální postup je dárkem ke čtyřicetinám, které klub oslaví v příštím roce. „Společně s hráči jsme zvážili všechna pro a proti a nakonec jsme se rozhodli do divize nastoupit. Je to šance, která už nikdy nemusí přijít,“ řekl manažer klubu Josef Borecký. Ten si kdysi přál, aby jeho tým byl nejlepším na Nymbursku. A jak vidno, sny se plní…
Do nováčkovské sezony půjde Litol s cílem udržet se v soutěži i pro další ročník. Je otázka, s jak kvalitním kádrem se o to bude snažit. Otazník totiž visí nad dalším angažmá dvou opor, bývalými prvoligovými hráči Romanem Veselým a Michalem Petroušem. „S Veselým budeme o jeho dalším působení v klubu jednat. Michal Petrouš se stal asistentem Karla Jarolíma ve Slavii, čili jeho další pokračování v klubu moc optimisticky nevidím,“ poznamenal Borecký.

Polepy zútulní stadion

Polepy, víska na Kolínsku s necelými šesti sty obyvateli, mají výhodu, že minimálně polovina hráčů týmu už divizi či vyšší soutěž v minulosti okusila. „Také proto jsme se rozhodli do divize nastoupit,“ řekl trenér Jaroslav Bejlek. Mužstvo, jež v minulé sezoně vyhrálo i na hřišti suveréna krajského přeboru Kolína, si přehnané cíle v divizi nedává.
„Uvidíme, jak na tom budeme po úvodních zápasech. Ale prvořadým cílem je záchrana,“ řekl Bejlek. Podle jeho slov klub teď vyjednává s několika bývalými prvoligovými hráči, kteří by mohli Polepy v létě posílit.
Problém je se skromným stadionkem v Polepech. Komise Českomoravského fotbalového svazu nakonec dala hřišti zelenou, přesto se v Polepech odehraje pravděpodobně jen její podzimní část. „V příštím roce provedeme na hřišti několik úprav, proto se na jaře nejspíš přestěhujeme do azylu v Kolíně,” řekl Bejlek.