Sociální sítě loni využívalo přes 3,5 milionu Čechů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie

Sociální sítě na internetu loni využívalo 3,5 milionu Čechů, tedy 37 procent populace. Je to zhruba o půl milionu lidí více, než v roce 2013. Před pěti lety to byl necelý milion uživatelů, tedy devět procent lidí starších 16 let. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. K nejnavštěvovanějším sociálním sítím patří Facebook, YouTube, Twitter či Linkedln.

Zatímco využívání e-mailu je podle údajů ČSÚ napříč všemi věkovými skupinami vyrovnané, využití sociálních sítí jednoznačně převládá u mladších věkových skupin a mezi studenty. V mezinárodním srovnání ale Česká republika je podobně jako při využívání internetu v mobilu na samotném konci evropské osmadvacítky společně s Německem, Rakouskem a Francií.

Podíl uživatelů internetu mezi dospělými Čechy loni stoupl proti roku 2012 o pět procentních bodů na 74 procent. Nezbytný je internet zejména pro mladší uživatele. Ve věkové skupině od 16 do 24 let má internetové připojení 98 procent lidí. Každým rokem roste počet lidí, kteří přes internet nakupují. Loni koupilo nějaký produkt nebo službu přes internet 39 procent Čechů starších 16 let, tedy 53 procent uživatelů internetu. Ještě před deseti lety to bylo pět procent populace.