Software firmy Sage zaútočil na data téměř tří set podniků

Počítačový virus

Počítačový virus Zdroj: profimedia.cz

Byznysový software firmy Sage napadl data s osobními informacemi zaměstnanců řady britských podniků. Na problém upozornila společnost FTSE 100, která poskytuje obchodní software pro účetnictví, mzdy a platební služby firmám z více jak dvaceti zemí. Sage, která má roční obrat více jak čtyřicet miliard korun, pomáhá klientům v mediální, finanční a bezpečnostní sféře i s péčí o zákazníky.

„Došlo k neoprávněným přístupům pomocí interních přihlašovacích údajů u malého počtu zákazníků, proto úzce spolupracujeme s úřady, aby situaci prošetřily,“ uvedla společnost v prohlášení s tím, že komunikuje přímo s těmi, kteří mohou být postiženi. „Udílíme jim pokyny ohledně opatření, která mohou podniknout, aby chránili svou bezpečnost,“ řekl BBC mluvčí Sage.

Společnost neupřesnila, zda při neoprávněném přístupu, ke kterému došlo během posledních týdnů, šlo o krádež dat nebo „jen“ k jejich prohlížení. Britský deník Financial Times uvedl, že Sage využil přihlašovací údaje zaměstnanců, aby získal přístup k citlivým informacím, které mohou potenciálně ovlivnit až tři sta podniků.

Porušení v současné době vyšetřuje policie v Londýně. Ke stejným informacím má přístup i britský Úřad Komisaře pro informace (ICO), který je zodpovědný za prosazování Zákona o ochraně dat.

BBC rovněž uvádí, že pokud ICO najde důkazy o nedbalosti ze strany společnosti, může začít podnikat závažné kroky proti firmě, včetně trestního stíhání nebo auditu. „Zákon vyžaduje, aby organizace poskytla vhodná opatření k tomu, aby zůstala osobní data v bezpečí,“ řekl ICO.

O celé kauze informoval server IBT.