Sokolov přeje lásce. Na Valentýna věnuje milencům lávku

Zahoďte klíč, vyzve všechny zamilované svátek svatého Valentýna. V Sokolově jim k tomu poslouží most pro pěší přes řeku Ohři.

Na památku paktu věrnosti obroste lávka naproti evangelickému kostelu v Sokolově petlicemi, zámky a zámečky. To proto, aby všem připomněla, že od 14. února letošního roku se jmenuje Most lásky.

„Milenci zavěsí na zábradlí visací zámek se svými jmény či iniciálami, zamknou a klíč hodí do řeky,“ přibližuje rituál Jan Picka, ředitel Městského domu kultury Sokolov, který slavnost na lávce zamilovaných pořádá.

Básnířčin nápad

Na návrh místní básnířky Lisy Gaman už město stačilo upravit zábradlí, aby se na něm partnerské sliby věrnosti pěkně vyjímaly.

„Za Most lásky můžeme v Sokolově vděčit právě Alžbětě Hromadové, celé to byl její nápad,“ ukazuje Picka na autorku Tripletu, Kručení mozku, Pomerančové koupele nebo Síťovky na mlíko.

V uměleckém jménu Lisa Gaman je skryto slovní spojení „síla mága“. Tuto sílu Hromadová naprosto ovládá. Dvě jména, ale jeden veliký pojem, platí pro sokolovskou básnířku. Na její návrh teď zámky na Mostě lásky ponesou jména manželů či milenců. Společná zastavení tak od příště mohou mít romantický cíl, který je upomene na vzájemný slib.

Zámek lze koupit

„Pokud někdo přijde nepřipravený, nemusí shánět zámek někde na poslední chvíli. Za symbolický peníz si může nějaký koupit přímo na slavnosti. Nachystané budou zámky různých tvarů a velikostí,“ říká Picka.

Pořízení i ozdobení zámků podle přání nabídne zamilovaným párům hned vedle mostu Centrum digitálních tiskových služeb Chameleon. Zahoďte klíč se zároveň jmenuje i mezinárodní happening, který vyzývá města, aby vyhradily některý ze svých mostů pro své zamilované.

„Pokud vím, tak svůj první most měli zamilovaní už kdysi dávno v Paříži,“ říká Picka. Kde také jinde než ve městě nad Seinou? Podobný most se zámky milenců už mají české páry v Děčíně, kde nejmohutnější z českých řek a mimochodem jediná, jejíž jméno není ženského rodu, opouští zemi jen o pár kilometrů dál na pouti do Severního moře.

Diamantoví manželé

Ohře není tak veliká jako Labe, po Vltavě je však jejím největším levostranným přítokem a spojuje všechna okresní města v Karlovarském kraji. To už je něco lávek a mostů. Prvním, který bude zasvěcený lásce, se může pyšnit Sokolov, který na jeho valentýnské otevření také uspořádal menší slavnost.

Pořádá ji Městský dům kultury a podílí se na ní také místní církve. Adventisté k této příležitosti připravili besedu s Josefem Slowíkem ze Západočeské univerzity Plzeň na téma Romantika v manželství i po letech.

„Vystoupí také autorka projektu Lisa Gaman, nebo téměř už diamantoví manželé Knorkovi, kteří by mohli prozradit něco z receptu na dlouhotrvající a hlavně spokojené manželství,“ říká Picka.

Čaj pro zahřátí

Od čtyř odpoledne na mostu a v nedalekém evangelickém kostele vystoupí sokolovští divadelníci, sbor Zvonek, mladí místní písničkáři Levoruký Eda, Filip Koryta a Daniel Salcman, hudební skupina Svítá, představitelé města a místních církví.

„Pro příchozí připravíme čaj na zahřátí. Předpokládáme, že čtrnáctého února přijde vhod,“ připomíná Picka třeskuté mrazy posledních dní. Kdo si bude chtít prodloužit odpoledne do romantického večera, může při svíčkách posedět v restauraci U Centrálky.

Pokud se valentýnský slib na Mostě lásky ujme, není vyloučené, že s doprovodným programem přispěchá Městský dům kultury v Sokolově také příští rok. „Zatím jsme o tom ale nemluvili,“ upozorňuje Picka.

OTEVŘENÍ MOSTU LÁSKY V SOKOLOVĚ

• 16.00 - jazzové dechové kvarteto učitelů místní umělecké školy (C. C. Parks: Something Stupid). • 16.05 - přivítání starostou města Zdeňkem Berkou.
• 16.10 - představení Národního týdne manželství koordinátorem akce v ČR Petrem Činčalou.
• 16.15 - básnířka Lisa Gaman - milostné verše, proloženo jazzovými improvizacemi učitelů ZUŠ.
• 16.30 - pěvecký sbor Zvonek - 3 písně o lásce, výzva k věšení zámků věrnosti na zábradlí mostu.
• 16.45 - evangelický farář Pavel Knorek - pozvání do nedalekého evangelického kostela na slavnost lásky a na další akce NTM ve městě.