Sopka a pravěk na Černé louce

Neobvyklá výstava se koná na výstavišti Černá louka. Nese název Příběh planety Země.

Výstavu Příběh planety Země vidělo během tři čtvrtě roku v pražském Národním muzeu každý měsíc čtyřicet tisíc návštěvníků. Nyní si ji mohou lidé až do konce roku prohlédnout na ostravské Černé louce. I když ve zmenšené podobě. „Kvůli prostoru jsme do Ostravy museli vybrat to nejzajímavější. Je to tady poloviční,“ říká Blanka Kreidichová z Národního muzea. Výstava mapuje vznik planety. Její součástí jsou i zkameněliny, meteority nebo modely pravěkých zvířat. Mezi nimi je i třetihorní savec schizotherium. Vzdálený příbuzný koňů měl na nohách mohutné drápy a vážil i přes tisíc kilogramů.

Cesta do středu Země

Návštěvníci uvidí napodobeninu skutečné lávy, díky speciální plošině mohou zažít pocity při zemětřesení. Lze i cestovat do středu Země, stejně jako do nitra sopky.
„Je tady nižší strop než v pražském muzeu, proto jsme museli sopku snížit. Zato tady ale máte víc kráterů,“ vyjmenovává rozdíly mezi pražskou a ostravskou výstavou Kreidichová. V Praze podle ní výstava vzbudila velký zájem především u mladších návštěvníků.
„Na to, že výstavu dělá Národní muzeum, je toho plastu hodně,“ prohlíží model schizotheria Vladimír Slivka, děkan Hornické geologické fakulty Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava, která se na výstavě podílí. Vzápětí však Slivka má pro exponáty už jen slova chvály. „Taková výstava je pro Ostravu přínos. Uděláme zde dny otevřených dveří. Můžeme díky ní oslovit budoucí studenty,“ plánuje Slivka. Zájemci o studia si mohou na exponátech školy vyzkoušet přenos dat přes družice nebo zkoumat vodní paprsek vyrobený fyziky z vysoké školy.
Výstava je první z akcí, které mají upozornit na vznikající Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Ten bude sloužit jako místo, kde mladí přijdou na chuť technickým oborům a přírodním vědám.
„Je to pokračování našich snah, jak učit děti technice neformálním stylem,“ říká generální ředitel Vítkovic Jan Světlík. Podle něj Ostrava centrum takového typu jednoznačně potřebuje. „Je to dobrý krok,“ rozhlíží se Světlík po výstavě. Během ní čeká na žáky základních a středních škol soutěž na téma Ostravsko v příběhu planety Země.