Souboj mistrů dostihovka Dvory

Dostihová sezóna na karlovarském závodišti pro letošní rok sice skončila v polovině srpna, koně se však na travnatý ovál první zářijovou sobotu vrátili ještě jednou. Tentokrát u příležitosti sportovně – zábavní akce zvané Souboj mistrů, kterou pro diváky připravil prezident Českého jezdeckého klubu Vlastimil Balcar.

V doprovodu hudební skupiny Tajfun a bedlivého dozoru zvířat propagujících bioprodukty se publiku představili opravdoví mistři svého řemesla. O odlehčení a pobavení se postarala ústecká Jezdecká skupina Terra Historia Františka Měkoty. Veliký aplaus si pak vysloužili při ukázce lasování, práce s bičem a ohněm a především džigitovkou - bláznivými akrobatickými kreacemi na cválajícím lipicánovi Lipim.

Přesnost, houževnatost, síla a silné pouto mezi člověkem a koněm – to bylo součástí dalšího bodu programu, který předvedli Jitka Bretová a Martin Šmarda ze starorolské farmy Kozodoj. Díky svým koním podtrhli velký kontrast mezi ušlechtilým a lehkým teplokrevníkem, vedeným bez sedla a uzděčky, a chladnokrevným tažným koněm, kterého představoval mohutný hnědý valach Matouš.

Hlavním bodem programu akce však byla soutěž v bariérovém skákání s postupně se zvyšující překážkou. O lákavou třicetitisícovou odměnu se ucházeli jezdecké dvojice, mezi kterými nechyběli účastníci parkurového republikového šampionátu všech věkových kategorií. Obhajoba loňského prvenství se tentokrát těsně vyhnula Martinu Štorkánovi a prémie se po bezchybném zdolání překážky vysoké 165 cm rozdělila mezi Vladimíra Janču s koněm Snasnu (reprezentovali Německo) a děpoltovickou Miroslavu Křivancovou, která sedlala ryzáka Quentina.