Souboj titánů. S trémou i rivaly

Tým amerického fotbalu Titans Liberec hraje teprve několik měsíců. Brzy chce prorazit a poměřit síly se soupeři na halovém mistrovství republiky.

Rozzuřené býky připomínají muži v černém, kteří upřeně hledí do očí svým soupeřům. Chvíli je ticho, pak zazní pokyn rozhodčího a atmosféra na hřišti se rázem promění. Mohutná těla se pohnou, naráží do sebe, bojovné pokřiky se ozývají z pod helem na hlavách mužů. Všichni mají jediný cíl, ukořistit šišatý míč a odnést co nejdál od protivníků.

Právě se odehrává zápas mladého týmu amerického fotbalu Titans Liberec, který funguje teprve pár měsíců. „Tým Titans Liberec vznikl letos v červnu. V současnosti máme pětadvacet hráčů. Momentálně nehrajeme žádnou soutěž, ale chystáme se na halové mistrovství České republiky, které bude v prosinci,“ řekl manažer týmu Petr Průšek. Tam poměří titáni, poprvé ve velké soutěži, své schopnosti s protivníky. „Největší konkurencí budeme sami sobě. Nejdůležitější bude, jak obstojíme v boji s vlastné trémou. Jinak týmy, se kterými chceme soupeřit o lepší umístění jsou Pardubice Stallions a Hellboys České Budějovice. Ale ještě není jasné, jestli se mistrovství zúčastní,“ doplnil Průšek. Na mistrovství se těší i hráči. „Chceme ostatním dokázat, že máme na to porovnat se se zkušenějšími hráči. Já se pravidelně připravuji nejen jednou týdně na oficiálním tréninku, ale chodím i běhat do fitness centra,“ vysvětluje jeden z titánů Vojta Pulec.

Nový tým amerického fotbalu přijímá stále nové zájemce o hru. „Nalákat nováčky není snadné, protože nemůžeme soupeřit s velkými sporty. Naštěstí náš sport dělají srdcaři a od roku 1991, kdy se americký fotbal objevil v České republice, už vzniklo osmnáct týmů a další přibývají,“ podotýká Průšek. Hráče Vojtu Pulce například přivedl k americkému fotbalu jeho kamarád. „Ani jsem nevěděl, že v Liberci tým existuje a americký fotbal viděl jenom v televizi. Ale zkusil jsem to a už hraju přes rok,“ dodává Pulec.
Příští rok chtějí liberečtí Titans vstoupit do České ligy amerického fotbalu B, která startuje počátkem května.