Soud: prodej je neplatný

Dostane se spor o prodej domů v Opavě až k soudu ve Štrasburku?

Nájemníci Jana Hrčková a Zdeněk Pěčonka se soudí kvůli prodeji domu na Horním náměstí číslo 63. Nevylučují, že spor poženou až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
Hrčková a Pěčonka chtěli v roce 2008 dům koupit. Město Opava však tento a sousední neobývaný dům číslo 62 prodalo formou obálkové metody společnosti Móda Nicole, patřící kravařské podnikatelce Nikol Hadamczikové-Barinkové.
„Okresní a nedávno i krajský soud rozhodly, že je kupní smlouva neplatná. Přestože jsme splnili všechny podmínky výběrového řízení a dorovnali jsme nejvyšší cenu, soud neuznal, že jsme automaticky majiteli domů,” řekl Pěčonka, který v domě již osmnáct let provozuje prodejnu galanterie a Hrčková tam bydlí. Oba nyní čekají na písemný rozsudek stejně jako advokát Lubor Bernatík, který zastupuje Barinkovou. „Až rozsudek dostaneme a prostudujeme, rozhodneme se, jestli podáme dovolání k nejvyššímu soudu. Zatímco okresní soud považuje smlouvu za neplatnou, protože je v rozporu s dobrými mravy, krajský vidí nesoulad se zákonem o obcích,” řekl Bernatík. Pokračování na straně 5
Nikol Barinková za oba domy zaplatila čtrnáct milionu korun. V přízemí chtěla provozovat kavárnu. Další patra neobydleného domu plánovala přestavět na byty a kanceláře. Prodej domů Barinkové před dvěma lety obhajoval náměstek opavského primátora Jaroslav Horák. Argumentoval, že vedlejší neobydlený dům je v dezolátním stavu, a proto se obával, že ho nájemníci obratem prodají. „Rozhodnutí soudu respektujeme, i když máme jiný právní názor. Pro nás to znamená, že jsou domy stále majetkem města. Počkáme na pravomocný rozsudek a rozhodneme, co s nimi bude dál. Peníze pak vrátíme firmě Móda Nikole,“ řekl nyní Horák.
Stovky nájemníků, kteří bydlí v ostatních městských domech a kteří proti způsobu jejich prodeje už tři roky marně pořádali protestní akce a sepisovali petice, považují výsledek soudu za vítězství.

K soudu půjdou i další

„Soud potvrdil naše argumenty, že prodej je nejen proti dobrým mravům, ale také uráží veřejné mínění. To je pro nás první, soudem potvrzené vítězství,“ řekl Pavel Stehlík, jeden z mluvčích občanského sdružení Za důstojné bydlení, které nájemníci založili. I přes protesty sdružení nájemníků nedávno opavští zastupitelé schválili prodej dalších šesti domů. Po komplikacích, které měli s obálkovou metodou, dali přednost dražbě. „Náš dopis adresovaný primátorovi a všem zastupitelům nebrali vážně. Teď jsou nájemníci rozhodnuti podat na město další žalobu,“ řekl Stehlík.