Soud upustil od potrestání viníka hromadné nehody na D1

/EXKLUZIVNĚ/ Miroslav Fiala z Ivančic na Brněnsku zranil řidiče sypače na dálnici, soud ale od potrestání upustil.

Jihlavský okresní soud dnes opustil od potrestání Miroslava Fialy z Brněnska, který loni v březnu způsobil zranění řidiče sypače na dálnici D1. Nehoda se stala na 126. kilometru ve směru na Brno u Řehořova v ten samý den, kdy v opačném směru došlo k největší hromadné nehodě na dálnici v její historii.

Fiala byl obžalován z toho, že vlivem nepřiměřené rychlosti za sněhové vánice narazil do Avie, kterou náraz odmrštil a přimáčkl řidiče sypače, který se snažil opustit dálnici, k jinému autu. Ten skončil v nemocnici.

Samosoudce v případu rozhodl trestním příkazem již v červenci, kterým byl Fiala odsouzen k podmínce na jeden rok a zákazem řízení, také na jeden rok. Fiala si ale podal odpor. Soudce Vladimír Sova dnes Fialu znovu uznal vinným, ale tentokrát opustil od jeho potrestání.

„Děkuji soudu za shovívavost. Zranění řidiče sypače mě mrzí,“ řekl soudu Fiala. Soudce své rozhodnutí odůvodnil tím, že šlo o souhru nešťastných náhod, obžalovaný je jinak vzorný a trestně bezúhonný řidič, uznal částečně svůj podíl na nehodě a projevil upřímnou lítost.

Rozsudek je pravomocný, protože obě strany, jak obžalovaný, tak státní zástupce, se vzdaly práva na odvolání.