Soud zablokoval Balvínovu TV4you, služba vede spor s televizemi

TV4You

TV4You Zdroj: TV4you.cz

Služba TV4you, která umožňuje sledování televize na chytrém telefonu nebo tabletu, má zablokované stránky, na nichž nabízí svůj obsah. Stalo se tak poté, co soud vyhověl návrhu na předběžné opatření, které podala televize Nova. Provozovatel uvedl, že připravuje kroky vedoucí k nápravě.

„Soud vyhověl našemu návrhu na předběžné opatření proti spolku In4You, který bez příslušných práv nakládal s naším vysíláním,“ uvedla mluvčí Novy Anna Suchá. Suchá. „Na základě rozhodnutí soudu byla znepřístupněna doména TV4You,“ dodala.

Provozovatel služby na facebookových stránkách uvedl, že doména TV4you.cz byla technicky znepřístupněna ze strany českého registrátora. „Jedná se o bezprecedentní krok omezující právní řády ČR. Tv4you připravuje kroky vedoucí k nápravě. Omlouváme se všem za to, ze služba není dostupná. Nemůžeme za to,“ píše v prohlášení.

Spor mezi službou TV4you a tuzemskými televizemi se rozhořel prakticky vzápětí po jejím spuštění v polovině října. Televize si stěžovaly, že nebyly požádány o souhlas se zařazením jejich programů do nabídky a poukazovaly na to, že aplikace k jejich vysílání připojuje vlastní reklamu.

Na podnět Novy a Primy byl již dříve zablokován internetový obchod společnosti Google, který aplikaci uživatelům nabízel. Provozovatel služby tento krok označil jako omezení svobodného podnikání a omezování práva občanů k volnému přístupu k informacím. Namítal například, že prostor pro reklamní sdělení je pouze při startu aplikace a v sekci s televizním programem. Stejně tak se ohradil vůči námitkám ohledně negativního ovlivňování statistik sledovanosti nebo porušování autorských práv.

TV4you, za kterou stojí mimo jiné bývalý ředitel České televize a ministr kultury Jiří Balvín, dosud nabízela 13 televizních stanic volně dostupných v pozemním vysílání v tabletech nebo smartphonech s operačními systémy Android a iOS. Po měsíci fungování měla podle provozovatele 10 tisíc řádně registrovaných uživatelů. Až čtyři pětiny připadaly na uživatele s Androidem.