Soud zprostil viny "vora v zakone", který měl v Česku organizovat vraždy

Šéf ruskojazyčné mafie Andranik Soghoyan byl souzen za přípravu vraždy arménského podnikatele.

Městský soud v Praze nepravomocně zprostil obžaloby „vora v zakone“ Andranika Soghoyana, šéfa ruskojazyčné mafie. Propuštěni jsou také tři údajní členové jeho gangu. Pouze dva členy skupiny uznal vinnými z vydírání a nedovoleného ozbrojování, ostatní mohli ihned odejít z vazby.

Skupinu Arménů a Čečenců loni v březnu zadrželi policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Poprvé se podařilo dostat k soudu člověka, který objednával zločiny. To je těžší, než chytit toho, kdo drží zbraň,“ řekl týdeníku Sedmička ředitel útvaru Robert Šlachta.

Nájemný vrah střílel dvakrát

Podle policie se Soghoyan rozhodl zavraždit sedmadvacetiletého Arména, jehož popravou chtěl údajně zastrašit arménskou komunitu v Praze. Vražda podnikatele se ale gangu nepovedla.

Zaútočili dvakrát, v obou případech se spletli. Najatý vrah Timur Treťjakov v listopadu 2007 omylem usmrtil řidiče společnosti Sazka a v centru Prahy pobodal dalšího muže. Treťjakov byl spolu s dalšími dvěma muži vloni odsouzen k výjimečnému trestu 22 let ve vězení.

Státní zástupce Vladimír Mužík přitom požadoval pro Sohoyana trest 25 let za mřížemi, pro ostatní členy gangu vězení od 12 do 22 let. Státní zástupce se na místě odvolal proti všem zprošťujícím výrokům městského soudu. Odvolali se i oba odsouzení.