Soukromí lékárníci přišli skoro o čtvrtinu zákazníků

Přestože chce ministr vnitra Martin Pecina krajům zakázat proplácení regulačních poplatků, Karlovarský kraj se jako první v Česku naopak rozhodl pro rozšíření úhrad regulačních poplatků.

Zatímco od února je formou daru vracel pacientům jen ve své jediné lékárně v Karlových Varech, od září je bude proplácet ve všech lékárnách. A soukromé apotéky takové rozhodnutí většinou vítají. Od února, kdy kraj začal s proplácením regulačních poplatků za recept ve své jediné lékárně, totiž přišly podle vlastních slov až o třicet procent zákazníků.
„Určitě jsme to u nás negativně pocítili. Úbytek zákazníků odhaduji zhruba na dvacet procent. Takže jsem rádi, že se podmínky pro podnikání opět srovnají,“ říká Jana Čejková, vedoucí lékárny U Gymnázia.
Podobně to vidí i v jiných lékárnách. „Za dané situace takový krok vítáme. Kvůli možnosti nechat si proplatit regulační poplatky v lékárně vlastněné krajem jsme přišli možná až o třicet procent zákazníků,“ odhaduje Alena Třísková, farmaceutická asistentka v lékárně Čankov.
Od 1. září už bude jedno, do jaké lékárny pacient s receptem zamíří. Po vyzvednutí léků požádá o vrácení peněz. Žádost si stáhne například z webu kraje a odešle ji do tří pracovních dnů po uhrazení poplatku krajskému úřadu. Spolu se stvrzenkou o zaplacení. Peníze od kraje pak obdrží nejpozději do tří měsíců na svůj účet. Na proplácení poplatků v letošním roce má kraj vyčleněno celkem třicet milionů korun, z toho osm už jich vyplatil.
Krajská radní pro oblast zdravotnictví Berenika Podzemská odmítá názor opozice, že se jedná o plýtvání veřejnými prostředky. „Je to sociální opatření. Lidé, kteří mají dostatečné příjmy, určitě nepůjdou vyplňovat formulář a žádat o vrácení poplatku. Této možnosti využijí jen ti, kteří počítají každou korunu,“ říká. /vf/