Soutěžila o Miss. V hasičské uniformě

V sobotu vyvrcholila v Kolíně soutěž Miss hasička. Ve finále byla i dívka ze Soběslavi. Na přední příčky nedosáhla.

Se svým zářivým úsměvem by mohla hrát v reklamě na zubní pastu. Přesvědčivá by byla v roli doporučující lékařky i krásky, u níž výrobek zafungoval. Jednadvacetilá Lucie Nováková ze Soběslavi studuje zubní lékařství na Karlově univerzitě a zároveň soutěží o titul miss. Ne ale ledajaké. Lucie je navíc dobrovolná hasička.
Vyznává adrenalinové sporty, je členkou vodních záchranářů a v létě plavčicí na táborském bazénu. Že rozšíří řady hasičů, nebyl v její rodině žádný div. Profesionál v oboru je otec i bratranec, dobrovolník bratr i přítel.
„Jednou za mnou táta přišel, jestli si nechci zaběhnout osmdesát metrů na závodech. Neřekl mi, že jde o hasičskou soutěž,“ vypráví Nováková, která běhala sprinty i dlouhé tratě, skákala do dálky, je vítězkou soběslavského Silvestrovského běhu.
U hasičů ve vesnici Dvorce je od čtrnácti, od patnácti závodí ve sportovním útoku. „Jsem pravý proud. Soutěžíme v Táborské hasičské lize. Už jsme ji několikrát vyhrály,“ říká.
Na Miss hasičku ji upozornily reklamní SMS. Přihlásily se s kamarádkami, do dvanáctičlenného finále se z osmdesáti dívek z Česka probojovala jen ona.
„Kdybych věděla, že to bude tak profi, nešla bych do toho. Myslela jsem, že je to spíš legrace,“ líčí.
Absolvovala rozhovor, promenádu v plavkách i hasičskou volnou disciplínu. „Předváděla jsem zásah. Navléknout uniformu, uhasit ohýnek. Na to jsem vypila na ex pivo. Čekala mě promenáda, tak jsem měla nealko,“ vysvětluje s nadhledem finalistka. Křehká dívka dokáže vypít půllitr do deseti vteřin. „Zjistili jsme to v Dírné na soutěži. Holky pily malé pivo. Docela mi to šlo, zkusila jsem i velké. Pak jsem soutěžila taky za chlapy,“ směje se, i když pivo není její oblíbený nápoj.
Nejhorší scénář o zaseknutých kšandách při oblékání uniformy nebo nevypitém půllitru, jaký se jí podařil na zkoušce, se na ostro nekonal. „Z volné disciplíny mám nejlepší pocit, všichni mi tleskali,“ vypráví.
Jinak pro ni ale byla soutěž zklamáním. „Narovnali mi vlasy, přitom to je moje ozdoba. Protestovala jsem marně, to mě hodně naštvalo. Už to nebylo jen o kráse,“ stěžuje si. Jejím cílem byla první čtveřice, která nafotí hasičský kalendář. Nepodařilo se. Zvítězila dívka z Čechtic.