SpaceX přináší kosmické zakázky USA a postaví si kosmodrom

SpaceX

SpaceX Zdroj: SpaceX

Na druhý pokus odstartovala ze základny Mysu Canaveral v úterý 5. srpna raketa Falcon 9, která na oběžnou dráhu vynesla komunikační satelit hongkongské telekomunikační firmy AsiaSat. Stane se součástí sítě pěti satelitů, které dodávají signál asijsko-pacifickému regionu.

AsiaSat nepoužívala služeb Američanů od roku 2003, ale pro vynášení satelitů na orbitu využívala ruských raket Proton. Nynější start je součástí zakázky na dvě vynesení zařízení na orbit, které zadala soukromé společnosti SpaceX patřící miliardáři Elonu Muskovi.

„Získali jsme k nim důvěru, když jsme sledovali jejich technologický rozvoj,“ uvedl podle agentury Reuters šéf AsiaSat William Wade. Za vyslání satelitů do vesmíru, jejich výrobu a pojištění firma zaplatila mezi 180 a 200 miliony dolary.

K výběru soukromého dopravce asijskou společnost přesvědčil i kontrakt SpaceX s americkou kosmickou agenturou NASA na dopravu nákladů na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Pomohly i nízké ceny, které při objednávce činily zhruba 54 milionů dolarů za start. Dnes podle webu SpaceX stojí 61,2 milionu.

Vlastní kosmodrom bude v jižním Texasu

Muskova firma si už vybrala i místo pro vlastní kosmodrom, který by měl vyrůst poblíž městečka Brownsville v jižním Texasu, jak oznámila kancelář tamního guvernéra Ricka Perryho. Od státu dostane SpaceX dotaci 2,3 milionu dolarů z fondu pro rozvoj podnikání a dalších 13 milionů na rozvoj „kosmické“ infrastruktury. Místní úřady výstavbu podpoří zhruba pěti miliony dolarů.

„Texas byl v čele úsilí našeho národního vesmírného programu celá desetiletí, takže je příznačné, že si SpaceX vybrala náš stát pro rozšíření komerčních letů do vesmíru,“ uvedl Perry v prohlášení citovaném agenturou Bloomberg, kde zároveň odhaduje, že kosmodrom SpaceX vytvoří 300 pracovních míst a regionální ekonomice přinese investice zhruba 85 milionů dolarů.

Texas tak zvítězil nad dalšími státy, které mezi sebou nechal Elon Musk o kosmodrom soutěžit. Od roku 2011 se rozhodovalo mezi Floridou, Georgií , Portorikem a právě Texasem. Jeden z nejchudších regionů Texasu Brownsville mimo jiné upravil i zákony, SpaceX například poskytne ochranu před stížnostmi na hluk nebo uzavře veřejné pláže v době startů raket.