Špatný lobbing? Opencard, říká Miroslav Šlouf

Zemanovci by na primátorské křeslo posadili lobbistu Miroslava Šloufa. Rozhodli jednomyslně.

Byl komunistou i vlivným sociálním demokratem. Figuroval v politických skandálech Olovo či Savoy. Ve zveřejněných odposleších kontroverzního podnikatele Františka Mrázka vystupuje pod přezdívkou Vodník.

A byl také starostou a městským zastupitelem. Teď se chce do pražské politiky opět vrátit. Stojí v čele kandidátky Strany práv občanů – Zemanovců.

Jakou městskou zakázku podle vás výrazně ovlivnili lobbisté?

Například Opencard. Kolik už ten projekt stál! Proč nás město nutí, abychom měli kartu Pražana, když chceme jen tramvajenku? To je legitimace k tramvajence? Co je to za nepořádek. Někdo ale musel radní přesvědčit, že je to výhodné.

Bývalý premiér Mirek Topolánek prohlásil, že bez dvojice podnikatel Roman Janoušek a advokát Miroslav Jansta se v Praze nic nehne. Kdo tedy ve skutečnosti ve městě vládne?

S Janouškem jsem si snad jednou podal ruku. S Janstou jsme byli dlouho členové jedné politické strany. Nevím, jestli tato dvojice rozhoduje. A nikde jsem také nečetl, že by to někdo doložil.

Předpokladám, že ty schůzky nejsou veřejné.

Politik přece nemusí přiznávat vztahy s lobbistou. Ani nevím, kolik let jsem už nebyl v parlamentu. Máme se možnost sejít kdekoliv v hospodě na Starém Městě, lidé tomu říkají Bermudský trojúhelník.

Můžete uvést příklad nějakého dobrého lobbingu?

V Praze?

Ano.

To se mi těžko vzpomíná.

Čeho byste rád v městské politice dosáhl?

To, co se odehrává v komunálu, lze nazvat politikou jen nadneseně, je to výhradně o vztazích mezi lidmi. Musí se dohodnout.

Co byste rád dohodl vy?

Zlobí mě třeba, že městští úředníci porušují vlastní manažerské úkoly. Tunel Blanka měl začít fungovat spolu s okruhem, který není. Takže se sesune veškerá doprava na Prahu 6 a 7. A to je jedna z věcí, která bude lidem velmi vadit. Praha hodně rozhazovala a důvodem jsou často nesmyslné úřednické posty.

Byl jste starostou Prahy 7 a také tam letos kandidujete. Jaké místní problémy chcete řešit?

Domy v Holešovicích a na Letné mají staré sklepy plné harampádí, které nikdo nepoužívá. Ve Vídni je ruší a místo sklepů dělají parkování. Střechy garáží pak pokryjí trávou a využijí jako rekreační zóny. Od dětských hřišť přes sportoviště pro seniory. To by se dalo dělat ve všech starých čtvrtích.

Myslíte, že s tak kontroverzní minulostí byste mohl být primátorem?

Nikdy jsem nebyl pro nic vyšetřován, obviněn ani jsem nikdy nestál u soudu, abych se musel hájit. Na druhou stranu usednout na primátorskou židli vyžaduje notnou dávku sebevědomí a připravenosti.

A vy je máte?

Doba vás postaví do situace, kdy musíte prokázat, kdo jste a co jste. Ale první se strana musí dostat do zastupitelstva.