Spojení Fujitsu, Toshiba a Vaio v rámci počítačů se prý hroutí, výrobci se nedohodli

Sony VAIO

Sony VAIO Zdroj: Repro z Zive.cz

Vzhledem k tomu, že počítačový trh zažívá stále pokles, začínají se objevovat různá spojení pro zvýšení efektivity a snížení nákladů. Na začátku roku se objevily informace o tom, že Vaio (dříve součást Sony), Toshiba a Fujitsu začnou spolupracovat v oblasti výzkumu a vývoje.

Důvodem této spolupráce je tlak větší konkurence v podobě Lenovo a NECu, kteří se na japonském trhu také spojily, což je pro zmíněnou trojku výrobců poměrně velká hrozba. Lenovo se společností NEC totiž mohou ještě více zatopit právě Fujitsu, Vaio i Toshibě, protože jejich dohoda vede k efektivnějšímu vývoji a výrobě.

Takový postup může vést k cenové válce, což by byl problém hlavně pro „menší výrobce“, kteří nemají takové prostředky pro investování a mohlo by se stát, že by nestačili držet krok v rámci technologií a snižování cen.

Podle informací Wall Street Journal se ale dohoda tří výrobců hroutí, protože Vaio, které získalo vedoucí pozici celé spolupráce, se nakonec nedohodlo s ostatními výrobci. Problémem jsou smlouvy a požadavky, které mezi sebou výrobci mají a vzhledem ke komplikacím si Vaio myslí, že případná spolupráce nikam nevede.

Pokud se případná spolupráce skutečně nakonec zhroutí, budou muset výrobci hledat další řešení. Zatím jsou prý stále v jednání výrobci Toshiba a Fujitsu.

Fujitsu rovněž oddělilo vlastní počítačovou divizi do samostatné společnosti - Fujitsu Client Computing Limited a Toshiba prochází velkou restrukturalizací a již dříve oznámila, že má v plánu se soustředit na výrobu čipů a technologií z oblasti jaderné technologie.

Toshiba na konci roku upřesnila, že bude u produktů z oblasti počítačů používat design ostatních výrobců, se kterými se dohodne. Je ale jasné, že pokud k žádným dohodám nedojde, nejspíše čeká zmíněnou trojku počítačových výrobců další špatný rok.