Spoluzakladatel BlackBerry snížil svůj podíl ve firmě

BlackBerry

BlackBerry Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Spoluzakladatel kanadské společnosti BlackBerry Mike Lazaridis snížil svůj podíl ve firmě z osmi na necelých pět procent. Vyplývá to z dokumentů pro regulační úřady.

Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry se delší dobu potýká s existenčními problémy a ve třetím finančním čtvrtletí prodělal asi 4,4 miliardy dolarů (zhruba 89 miliard korun). Tržby firmě klesly o více než polovinu.

2981665:normal690:true:trueVývoj akcií BlackBerry od začátku roku (Zdroj: Yahoo Finance)

Lazaridis a další spoluzakladatel BlackBerry Douglas Fregin v říjnu oznámili, že zvažují odkup akcií firmy, které v současnosti nevlastní, a to buď sami, nebo s pomocí dalších zájemců. V listopadu ale ztrátová společnost oznámila, že opouští svůj původní plán nechat se odkoupit jinou firmou a vydá místo toho konvertibilní dluhopisy za miliardu dolarů.

Lazaridis teď podle agentury Reuters oznámil, že skupina, jíž je členem, se přestala možností odkupu zadluženého výrobce mobilů zabývat.

Společnost BlackBerry, původně Research In Motion, byla průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Nyní však BlackBerry na trhu výrazně zaostává za přístroji iPhone od americké společnosti Apple a za dalšími zařízeními, která využívají operační systém Android jiné americké společnosti Google.