Spor o poděbradské koupaliště míří k soudu

Koupaliště v Poděbradech vstoupilo do nejisté sezony. Jeho provozoval Karel Liska končí. Od města dostal vyhazov.

Poděbradské koupaliště čekají změny, které pocítí i rekreanti. A to přímo uprostřed sezony.

Do konce června totiž areál musí opustit současný provozovatel Karel Liska, který hrozí, že si kromě budov odveze téměř vše, a to včetně šlapadel, hausbótu nebo oblíbeného aquazorbingu. Od města totiž dostal výpověď.

Údajně proto, že porušil podmínky nájemní smlouvy. Například tím, že prý prováděl stavební úpravy bez souhlasu majitele, tedy města, nezaplatil nájemné nebo Technickým službám za odvoz odpadků.
„V tuto chvíli se dluh, který způsobil pohybuje ve výši 750 tisíc korun,“ uvádí starosta Poděbrad Ladislav Langr.

Karel Liska však odmítá, že by porušil smluvní podmínky.

„Chtěl jsem s nimi uzavřít rok 2010, započtení investic a vyúčtování nájemného. Buď bych doplatil já jim, nebo oni mě. Jako to bylo roky předtím,“ říká provozovatel, kterému město ve smlouvě z roku 2008 přislíbilo, že investice se budou započítávat vůči nájemnému.

Dodnes prý nedostal žádnou odpověď. Chystá proto k soudu stížnost na nečinnost.

„Ze zákona mají povinnost mi do třiceti dnů odpovědět,“ zlobí se Liska, který prý do areálu už vložil jeden a půl milionu korun.

„Posoudíme, do jaké míry jím uváděné investice jsou pro nás zajímavé, a podle toho se bude odvíjet i výše dluhu,“ vyjádřil se k problému starosta. Dluh bude město vymáhat soudní cestou.

Na to je Liska připraven. „Už jsem mohl podat žaloby dávno, ale nechtěl jsem, aby se to tu kvůli mně zavřelo. Měl jsem to tu pro radost. Jako kluka mě sem máma brala za odměnu,“ vzpomíná Liska.
Liska s obviněním radnice nesouhlasí a tvrdí, že jde o mstu politických protivníků.

Spor o odpadky

„Před lety jsem kandidoval za stranu Rovnost šancí, která byla jazýčkem na vahách mezi znesvářenými stranami,“ vysvětluje údajný důvod nevraživosti. Současné vedení města mu prý zazlívá, že jejich strana mu před lety znemožnila vládnout.

Třeba k tomu, že opravoval na plovárně zařízení bez toho, aniž by o tom město informoval, řekl: „Šlo jen o nutné opravy stávajících zařízení. Pokladnu mi vandalové rozmlátili tak, že už se nedala používat. Tak jsem postavil novou,“ upřesňuje.

Podle něho je také nesmysl, že městu nezaplatil za svoz odpadků. Technické služby mu následně odebraly kontejnery, a on tak neměl kam odpad vyhazovat.

„Dohodl jsem se s hygienou, že postavím plechovou boudu, kam budu ukládat odpad v pytlích. Na jejich odvoz jsem si najal jinou firmu, která byla o patnáct set korun levnější,“ hájí se Liska.

Technické služby mu prý nedokázaly předložit důkaz o tom, kolik kontejnerů skutečně vyvezly. Právě technické služby by se měly stát novým provozovatelem koupaliště.

Změny ve vedení koupaliště lidé pocítí

Změna provozovatele se nepochybně dotkne i návštěvníků areálu. Že půjde o změnu k lepšímu, věří třiaosmdesátiletá důchodkyně, která nechtěla uvést své jméno.

„Tvrdí, jak to tady zvelebil, ale není to pravda. Akorát to tu natřel nažluto, jinak nic,“ zlobí se dlouholetá návštěvnice.

To je podle ní důvodem, proč do areálů nezavítá moc místních.

„Na sto návštěvníků připadá tak sedm, osm Poděbradských,“ potvrzuje sám Liska.

Na druhou stranu na koupaliště do Poděbrad míří návštěvníci až z Liberce. „Jezdíme sem s manželem každý druhý den už od devadesátých let. Je tu čistá voda,“ chválí si poděbradské jezero Irena Nejedlá.

Liska tvrdí, že jeho odchod návštěvníci zaznamenají v podobě menšího pohodlí. Kromě budov si prý odveze téměř vše. „Teplé sprchy, pódium, atrakce, jako jsou šlapadla, hausbót, aquazorbing, to vše je moje,“ vyjmenovává Liska. Spolu s ním se přesune i třetí ročník country a folk festivalu Poděbradský klobouk. Náhradní místo už Liska má, ale nechce ho zatím prozradit.

Také kemp už v areálu nebude, protože povolení je na Liskovo jméno a získal ho ještě před změnou povodňového zákona. Městu to však nevadí.

„Kemp je z našeho pohledu velmi podivná soukromá aktivita, ve které rozhodně pokračovat nebudeme. Poděbradské Jezero nemá sloužit kempování,“ vysvětluje starosta Langr.

Návštěvníkům chce město změny vynahradit.

„Máme v rozpočtu vyčleněné peníze na dvě nohejbalová hřiště, chceme přidat i plážový volejbal a udělat nezbytné úpravy sociálního zázemí. Také připravujeme projektovou dokumentaci na kanalizaci,“ slibuje Langr.

To vše jsou však plány spíše na příští sezonu.

„Vzhledem k tomu, že budeme přebírat areál uprostřed sezony, budeme se letos spíše soustředit na to, abychom udrželi úroveň, která tam doposud panovala,“ říká jednatel poděbradských technických služeb Luděk Homola.