Sportovní senzory budou přesnější

Sprint na 100 metrů, ilustrační foto

Sprint na 100 metrů, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Všichni sportovní nadšenci by měli zbystřit. Již brzy se totiž mohou dočkat nových vychytávek, které jim umožní lépe monitorovat jejich sportovní výkony.

Firma Bluetooth SIG, která dohlíží na vývoj standardů a licencování technologií Bluetooth, včera oznámila dokončení nových profilů pro sportovní senzory standardu Bluetooth Smart. Zaznamenala totiž stále častější využívání sportovních pomůcek jakými jsou krokoměry či počítače kalorií a snažila se výstupy z těchto zařízení sjednotit.

Nové profily rozšíří možnosti pro monitorování běhu nebo cyklistiky v reálném čase a především slibují jejich zpřesnění. Dosud totiž některá zařízení nebrala například v úvahu délku kroku v závislosti na tom, zda sportovec jde nebo běží. Inteligentní senzory které budou přenášet do chytrých telefonů, sportovních hodinek nebo cyklocomputerů informace o kadenci, délce kroku, celkové vzdálenosti nebo rychlosti běhu či jízdy na kole. Důležitým faktorem je to, že normy výrobcům přinášejí jednotný univerzální formát těchto dat. Společnost věří, že nově zavedené normy tak urychlí vývoj monitorovacích přístrojů pro sportovní využití.

„Intel bere schválení profilů pro běh a cyklistiku jako důležitý milník v rozšiření bezdrátových senzorů pomocí Bluetooth verze 4.0. Věříme, že zlepší potenciál těchto fitness zařízení,“ podotkl Eric Dishman, generální ředitel zdravotních strategií a řešení ze společnosti Intel, která se na nové normě též podílela.

Ačkoli normy pro zpřesnění měření jsou novinkou, samotná specifikace Bluetooth Smart je na světě již téměř rok a zahrnuje nejrůznější senzory, jako jsou třeba monitory srdeční činnosti, krevní glukózy, krokometry a další přístroje využívající miniaturní baterie, z nichž lze bezdrátově sbírat data. To je možné díky snížené spotřebě energie, protože přístroje komunikují bezdrátově ve formě krátkých pulsů a šetří tak baterii.

Podle odhadů společnosti ABI Research se poptávka v odvětví sportovních a fitness zařízeních od roku 2011 do roku 2016 zdesetinásobí.