Sporty v Lípě se dočkají haly. Konečně

Sportovci v České Lípě tvrdě dopláceli na to, že ve městě úplně chyběla sportovní hala. Doba „bezhalová“ teď v Lípě pomalu končí. Ještě v červnu se začne stavět.

Největší frustraci, jakou lze ve sportu zažít, prožívali reprezentanti halových sportů v České Lípě. Vybojovali postup do vyšší soutěže, ale protože neměli dostatečně kvalitní zázemí, postoupit nemohli.
Další týmy musely jezdit hrát své domácí zápasy až do sousedního kraje. A složitě tam zvát své diváky a sponzory.
„Za posledních pět let už dvakrát náš A tým mužů vybojoval postup do druhé ligy, ale postoupit jsme nemohli, protože ve druhé lize musíte mít regulérní sportovní halu,“ říká Patrik Pavlíček, šéf házenkářského oddílu Lokomotiva Česká Lípa. „Prostě pořád hrajeme s tím, že stejně nepostoupíme.“

Děti hrály v dešti

Podle Pavlíčka se problém s halou promítl i do zájmu nejmenších dětí o házenou. „Rodiče už dneska nechtějí své děti dávat někam, kde se musí trápit i v dešti,“ upozornil Pavlíček. Českolipští florbalisté zase kvůli problému s halou dříve hráli své domácí zápasy až v Rumburku v sousedním Ústeckém kraji. Dnes má FbC Česká Lípa své domácí hřiště v Novém Boru.
Potíže halových sportů v České Lípě by už ale neměly trvat déle než rok. Českolipská radnice už totiž vybrala firmu, která halu postaví, a se stavbou se má začít ještě teď v červnu.
Radnice by navíc za stavbu měla zaplatit mnohem méně, než předpokládala. „Díky krizi budeme mít halu o čtyřicet procent levnější. Podle projektu se měla cena haly vyšplhat až na šestasedmdesát milionů korun, ale i nejvyšší cena ve veřejné soutěži byla o víc než deset milionů nižší,“ uvedla starostka České Lípy Hana Moudrá.

Nová hala bude dvoupodlažní a bude ji možné rozdělit mobilní stěnou na dvě samostatné plochy. V přízemí haly je naplánováno zázemí včetně posilovny, bufetu a výměníkové stanice. Součástí haly bude tribuna pro tři sta diváků.
Hrát by se tu měl basketbal, házená, florbal, volejbal i sálový fotbal.
„Podobné zařízení v České Lípě dosud chybělo,“ ví českolipský místostarosta Jan Stej-skal.
Hala vyroste nedaleko aquacentra a zimního stadionu a bude navazovat na starou halu TJ Lokomotiva, která už dnes nevyhovuje a bude sloužit jako tréninková. Starou i novou halu by měl propojit tunel.