Spory v zoo: ředitelé řeší účty

Ředitel hodonínské zoo Jaroslav Hyjánek tvrdí, že za chyby v hospodaření je zodpovědný jeho předchůdce.

Dlouhá léta stál v jeho stínu jako projektový manažer, nakonec ho ale v křesle šéfa vystřídal. Jaroslav Hyjánek, provizorní ředitel hodonínské zoo, se dostal na pozici šéfa zahrady až poté, co Miroslava Fraise na konci května odvolala městská rada kvůli nesrovnalostem v účetnictví. Vyšetřování mimo jiné ukazuje, že Frais nakoupil výrazně předražený software. „Začal obviňovat všechny kolem sebe. Přitom za ekonomický úsek zodpovídal sám,“ říká Hyjánek.

To jste v době, kdy byl Frais váš nadřízený, neměl žádné pochybnosti o hospodaření zahrady? Vůbec, poprvé jsem se o nehorázných sumách, které zoo zaplatila za software, dozvěděl až na policii.

Komise upozornila i na sporný nákup techniky ve vzdělávacím centru, které jste navrhl. Naopak jsem získal z fondů dvaadvacet milionů korun. Vidím, že asi nesu vinu za to, že se mi nepodařilo získat z fondu životního prostředí další dva miliony, které byly potřebné pro centrum. Kdyby se mi to povedlo, tak by ke špatnému výběrovému řízení nedošlo.

Podle některých spekulací mělo být dohodnuté, že výběrové řízení vyhraje firma Neos. Je to tak? Tehdy jsem jako autor projektu všechny podklady pro vybavení vzdělávacího centra předal řediteli Fraisovi. Řekl, že má možnost sám opatřit peníze.

Ale bývalý ředitel jakoukoliv vinu odmítá. Frais svou vinu odmítat může, ale v žádném případě nesmí obviňovat své podřízené, tedy ekonomku a mne.

Proč? Protože veškeré finanční náležitosti zakázky projednával jen on sám s dodavatelskou firmou.

Udělal to Frais schválně, nebo to byla chyba? Na to nedokážu odpovědět. Řekl jsem mu, že to má řešit hlavně s firmou Neos a ne obviňovat zaměstnance zoo. Ale šokoval mě, když prohlásil, že pochybil společně se mnou.

Vy tvrdíte, že vám zničil kariéru. Ano, protože mě do toho namočil. Veškerá obvinění vůči mně, byť jsou nepravdivá, by mohla znehodnotit všechno, na čem jsem léta poctivě pracoval.