Špotákové chybělo ke zlatu 41 centimetrů

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková Zdroj: CTK/AP/Lee Jin-man

Česká atletická výprava se nevrátí z mistrovství světa v Tegu bez medaile. Největší naděje Barbora Špotáková v dramatické soutěži oštěpařek prohrála pouze o 41 centimetrů s Ruskou Marií Abakumovovou, přestože hodila druhý výkon kariéry 71,58 metru. Obhájila tak stříbrnou medaili z Berlína. Abakumovová získala první velké zlato v kariéře, třetí místo obsadila nečekaně Jihoafričanka Sunette Viljoenová v africkém rekordu (68,38).

Českým atletům se dnes dařilo. Do semifinále závodu na 100 m překážek prošla Lucie Škrobáková, postupem z rozběhu na 200 metrů se blýskl sprinter Pavel Maslák a zklamání z individuálních závodů si vynahradily Denisa Rosolová a Zuzana Hejnová, které se společně se Zuzanou Bergrovou a Jitkou Bartoničkovou probily do finále závodu na 4×400 metrů.

Výborný výkon podal na dvoustovce Maslák, který se postavil do rozběhu mimo jiné s jamajsou hvězdou Usainem Boltem a cílem proběhl jako třetí v čase 20,63 sekundy. Jen o tři setiny zaostal za tři roky starým českým rekordem Jiřího Vojtíka. Svůj osobní rekord si dvacetiletý talent zlepšil o tři setiny. „Chtěl jsem ale běžet ještě rychleji, uvidíme, jestli se mi to podaří v semifinále,“ řekl Maslák. Tam už se zlepšit nedokázal a byl vyřazen.

Bolt se poučil

Jamajský fenomén Bolt, který byl v Tegu za ulitý start diskvalifikován na stovce, si tentokrát dal pozor a snadno vyhrál v nejrychlejším čase rozběhů 20,30 sekundy, i když už třicet metrů před cílem svou pozici jen kontroloval. Jeho startovní reakce byla tentokrát velmi pomalá - 0,314 sekundy, pomaleji na výstřel zareagoval jen Rolando Palacios z Hondurasu (0,322). Naopak nejrychleji vyběhl z bloků Boltův krajan a další adept na medaili Nickel Ashmeade (0,146). V semifinále zaběhl nejlepší čas Francouz Christophe Lemaitre (20,17), Bolt byl druhý za 20,31.

Už čtyřnásobným mistrem světa ve skoku dalekém je Američan Dwight Phillips, který obhájil titul výkonem 845 cm. Třiatřicetiletý olympijský vítěz z Atén porazil o 12 centimetrů jedničku letošních tabulek Australana Mitchella Watta.

Další úspěšnou obhájkyní se stala Keňanka Vivian Cheruiyotová, která zopakovala prvenství v závodu na 5000 metrů z Berlína. Na letošním šampionátu zvítězila i na dvojnásobné trati a slaví double. Nadvládu keňských vytrvalkyň v Tegu potvrdila druhým místěm Sylvia Kibetová.

Soutěž koulařů ovládl překvapivě německý mladík David Storl. Jednadvacetiletý bývalý juniorský mistr světa si posledním pokusem zlepšil osobní rekord na 21,78 a sesadil z prvního místa Kanaďana Dylana Armstronga. V souboji o bronz prohrál šampion z Berlína Američan Christian Cantwell o čtyři centimetry s Bělorusem Andrejem Michněvičem.

Handicapovaný Pistorius pomohl ke stříbru

S medailí odjede z Tegu handicapovaný běžec Oscar Pistorius, neboť jihoafrická štafeta získala v závodu na 4×400 metrů stříbro. Pistorius sice do finálové sestavy nominován nebyl, ale pomohl k postupu ze semifinále. Dlouhou štafetu vyhráli počtvrté za sebou Američané.

Sprint žen na 200 metrů vyhrála dvojnásobná olympijská vítězka na této trati Jamajčanka Veronica Campbellová-Brownová následována triem Američanek. O 15 setin porazila vítězku stovky Carmelitu Jeterovou, která byla dnes spolu s další favoritkou Allyson Felixovou na titulní stránce programu. A jak ukázal dosavadní průběh šampionátu, hvězdám z obálky štěstěna nepřeje…

Překážkářka Škrobáková obsadila přímé postupové třetí místo v nejlepším osobním času sezony 12,89 sekundy, což byl celkově sedmý nejlepší výkon rozběhů. Za svým dva roky starým českým rekordem z Kladna zaostala o šestnáct setin. Druhý závod na šampionátu a boj o postup do finále ji čeká v sobotu od 12:15 SELČ.

Devětadvacetiletá halová vicemistryně Evropy z Turína 2009 na 60 m překážek zopakovala svůj postup z minulého šampionátu v Berlíně před dvěma lety. Letošní maximum si vylepšila o šest setin a běžela stejně rychle jako Američanka Dawn Harperová, jedna ze spolufavoritek závodu.

Česká čtvrtkařská štafeta, kterou připravuje ze členek tréninkové skupiny „Rychlý holky“ trenérka Martina Blažková, svým výkonem překvapila. Na šampionát se dostala díky výkonu 3:29,95 minuty z ME družstev ve Stockholmu, dnes ale běžela o 3,94 sekundy rychleji. Přesto se nedostala do finálového běhu přímo, musela čekat na poslední rozběh. V něm byly ale Italky o 47 setin pomalejší.