Srpen nabídne neurvalé kabaretiéry či hudbu Keltů

Legendární kapely i lokální festival. Takový bude hudební srpen na Berounsku.

Pro ty, kteří se chystají vyrazit v Berouně a okolí za pořádnou muzikou, připravil týdeník Sedmička sedm tipů.

Na Kaťáky do Újezda

Na Letním parketu v Újezdě u Cerhovic se 31. července představí Katapult. „Letos by sice původní Katapult slavil pětatřicet let své činnosti, ale my to nechceme zneužívat. Jsou tu noví hráči a nová deska, začínáme od roku nula a pokusíme se znovu prosadit,“ uvedl jediný dosud žijící zakladatel slavných „Kaťáků“ Olda Říha. Turné k albu, nazvanému podle sbírky Říhova oblíbeného básníka Františka Gellnera „Radosti života“ mít zastávku i v Újezdě u Cerhovic. Předkapelou bude Lucie revival.

Oswald Schneider

S tak neobyčejnou hudbou, jakou hraje kapela Oswald Schneider, se český posluchač nesetkává často. Stylově ji vymezit je skoro nemožné, proto si publicisté v jejím případě již léta vypomáhají škatulkou „alternativa“. „Naše skupina je alternativou vskutku k lecčemu: k rocku, folku i popu,“ řekl kytarista kapely Luděk Majer. V Hospodě U Jezzu v Roztokách (u Křivoklátu) 6. srpna dále vystoupí Hissing Fauna a Plug N Play.
Zámek plný punku

Prestižní zahraniční účast očekává novorenesanční zámek ve Zbirohu při konání Old punx festu 2010 ve dnech 13. a 14. srpna. Podmínkou pořadatelů je, aby každá zúčastněná kapela působila na hudební scéně alespoň 18 let, což zaručuje návštěvníkům jednu jistotu – co interpret, to legenda. Z Anglie přijedou The Vibrators, The Lurkers či Sham 69. Přijedou i kapely ze Slovenska, Švédska a USA. Z českých interpretů vystoupí legendární Tři sestry, Plexis, E!E a mnoho dalších. „Všechny pozvané kapely potvrdily účast a zahraniční hosté už mají i koupené letenky. Očekáváme něco kolem 5000 návštěvníků,“ uvedl organizátor festivalu Pavel Martinek. Bude se hrát paralelně na dvou místech většinou na krytém prostranství nebo ve stanu. Převážná část zahraničních hostů pak zahraje v sobotu 14. srpna na „open air“ pódiu.

Léto na Křivoklátě

Hrady Křivoklát a Točník se také do konce prázdnin nevyhnou koncertní smršti. Na tom starším, Křivoklátě, se koná Letní festival již po šestnácté. „Pod názvem Léto na Křivoklátě je to již sedmý ročník,“ připomenul kastelán hradu Luděk Frencl. Z hudební produkce se v srpnu můžete těšit na brněnský Kamelot s Romanem Horkým, COP, Švejkband nebo například i na revival popových velikánů ABBA. „Již minulé léto jsme začali s tradicí koncertů revivalových kapel. Loni jsme tu měli The Beatles Revival, letos přijedou ABBA World Revival,“ dodal Frencl.

Srpen na Točníku

Hrad Točník si v osmém měsíci roku také neodpočine. Po náročném červenci, kdy již pošesté hostil festival České hrady.cz, na něj čeká další příval muziky. Už 1. srpna zde vystoupí revival slavných Pink Floyd. O čtrnáct dní později se stane svědkem koncertu berounských Black Hill a punkrockerů Jaksi Taksi. „Snad středověké hradby odolají decibelům neurvalých kabaretiérů a návštěvníci si z koncertu odnesou spoustu romantických zážitků,“ prohlásil s úsměvem frontman Black Hill Šimon Král. Do časů dávných Keltů se hrad ponoří hned den po rockovém nářezu, kdy tam vystoupí skupina Bran a Cluaran. Zaznějí písně ze Skotska, Irska a Bretaně.

Letní parket

Dvě berounské kapely se představí 28. srpna na Letním parketu U Cechu v Novém Jáchymově v rámci Jáchymovského kulturního léta, které obec pořádá ku příležitosti 200. výročí jejího založení. Vedle stále slavnější skupiny Black Hill zde vystoupí i kapela Gutalax. Vše vypukne v osm večer.

Lokál Fest

Již třetí ročník Lokál Festu pořádá ve stejný den Club Kino Černošice. Akce si klade za cíl podpořit kapely různých žánrů, jejichž jediná zkušenost s hraním je zatím jen ve zkušebně. „Jak jsme před dvěma lety trochu s překvapením zjistili, v každé vesnici v okolí Černošic existuje parta nadšených teenegerů ve věku patnáct až dvacet let, kteří dali dohromady kapelu a většinou někde v garáži zkoušejí produkovat živou hudbu,“ řekl produkční Club Kina Černošice Michal Strejček. Předchozí dva ročníky navštívilo vždy kolem dvou stovek lidí. „Letos bychom to rádi překonali,“ dodal Strejček. Na Lokál Festu vystoupí Zprava dobrý (Černošice), Ro–sham–bo (Kosoř), Černá Mamba (Řevnice) či Ymrvere (Dobřichovice). Hvězdou večera bude plzeňská hardcorová formace At 8 On The Pingpong Table.