Staňkov je ráj plavců i rybářů

Plánujete ještě o prázdninách cestu k jihočeským rybníkům? Pak by asi byla škoda minout Staňkovský rybník.

Staňovský rybník, ležící na jih od Jindřichova Hradce, je rájem pro milovníky koupání v přírodě, ale i pro sportovní rybáře.
Vstupné na pláž se nevybírá a i kempy kolem rybníka jsou průchozí. Odpočívat se dá buď na sluníčku, nebo pod četnými stromy. Nejčastějšími návštěvníky jsou rodiny s dětmi. „Vloni jsme byli na Bítově, ale tady nám to vyhovuje mnohem víc. Je tady pěkný písčitý vstup a také čistá voda,“ vysvětlila matka dvou dětí Ilona Večeřová z Jihlavy.
Právě písčitý, pozvolný přístup do vody a travnaté, udržované pláže jsou na Staňkově velkým kladem. Lidem s citlivou kůží také bude vyhovovat, že si mohou před návštěvou Staňkova zkontrolovat kvalitu vody na webu krajské hygienické stanice.

Loďky se půjčují i na noc Koho omrzí koupání a opalování, může si půjčit loďku, kajak nebo šlapadlo. Hodina jízdy přijde od čtyřiceti do sta korun, podle typu plavidla. K dispozici je i loď s motorem nebo novinka – šlapací kajak. Celý den v lodi přijde na tři stovky a za stovku si ji zájemci mohou nechat i přes noc. Na hrázi i kolem rybníka jsou téměř na každém kroku k dispozici stánky s občerstvením. Nabídka je pestrá, nechybějí
nanuky a piva různých značek, ale ani teplá jídla a suvenýry. Radost z pěkného koupání a slunění kazí nedostatek odpadkových košů. Ty jsou jen u stánků s občerstvením.
Ještě horší je to se záchodky. Pokud nejste ubytovaní v kempu, máte smůlu. Umývárny a WC jsou zamčené. „Od záchodů máme klíček,“ potvrdili Jakub Vrzák a Simona Čapková, kteří v kempu tráví léto. Jedinou záchranou je jedna volně přístupná budka, kde je ukryté suché WC. Bez toaletního papíru, jinak ale čisté.
Chytat ryby na Staňkově mohou i lidé bez rybářského lístku. Povolenky se dají v kempu koupit od května do poloviny září.