Staroměstské náměstí bude od brzkého rána zdobit vánoční strom

Praha, vánoční trhy, Vánoce

Praha, vánoční trhy, Vánoce Zdroj: ctk

Dnes v noci bude na pražském Staroměstském náměstí vztyčen tradiční vánoční strom. Nákladní vůz se smrkem je v současné době odstaven na parkovišti ve Stodůlkách. Do centra města vyjede o půlnoci. Aby nemusel být strom příliš svázán, cesta poprvé nepovede tunely. Vztyčení smrku je naplánováno na druhou hodinu ranní. Rozsvícen bude v sobotu 26.11. v podvečer, kdy na náměstí také začnou vánoční trhy. I letos si lidé mohou symbolicky zakoupit jednu z tisíců žárovek, které budou strom zdobit.

Americký truck se stromem pojede ze Stodůlek po Jeremiášově ulici na Smíchov. Na pravý břeh Vltavy se dostane po Jiráskově mostě, přes magistrálu projede centrem města a po Hlávkově mostě, nábřežích Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše a přes Čechův most má dojet kolem 01:30 do Pařížské ulice.

O půl hodiny později by mělo začít vztyčování stromu. „Čas se může změnit v závislosti na aktuálních podmínkách,“ poznamenala za organizátory ze společnosti Taiko Hana Tietze. Přepravu může podle ní ovlivnit počasí, ale také špatně zaparkované automobily. Přepravní souprava je téměř 30 metrů dlouhá, široká a vysoká je shodně asi čtyři a půl metru. Doprovázet ji budou čtyři vozidla a policie.

Letošní vánoční strom pro Prahu vyrostl na soukromém pozemku v chatové osadě Poteplí v Malých Kyšicích na Kladensku. Smrk ztepilý je starý 70 let a vysoký byl 29 metrů. Pro potřeby Staroměstského náměstí byl o sedm metrů zkrácen.

I letos si lidé mohou symbolicky zakoupit jednu z tisíců žárovek, které budou strom zdobit. Žárovku mohou lidé sponzorovat za pomocí SMS zprávy, kterou ve tvaru DMS ZAROVKA pošlou na číslo 87777. Cena dárcovské SMS je 30 korun, 27 korun z této částky připadne na projekt občanského sdružení Rosa. Výtěžek z charitativní akce bude věnován na podporu azylového domu pro oběti domácího násilí.